Flexibele luidspreker van nanotube-film

NanotubeSpeaker

NanotubeSpeakerFlexibele luidspreker van nanotube-film

Gewoonlijk bevatten luidsprekers een relatief zwaar membraan dat wordt aangedreven door een spreekspoel die zich in het veld van een permanent-magneet bevindt (uitzonderingen zijn o.a. elektrostatische luidsprekers die met een hoogspannning werken). Een ingewikkelde en niet erg efficiënte constructie. Maar misschien verschijnt er binnenkort een nieuw soort geluidsweergever op de markt.

 

Een aantal onderzoekers van het Nanotechnology Research Centre van de Tsinghua-universiteit en het Department of Physics van de Beijing Normal University, beide te Beijing, heeft ontdekt dat het mogelijk is om geluid te produceren met behulp van zeer dunne nanotube-folies van koolstof als er een elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Dit verschijnsel blijkt te worden veroorzaakt door een thermoakoestisch effect. Door de zeer geringe hittecapaciteit per oppervlakte-eenheid van de dunne nanotube-film (met een dikte van slechts 1/1000 van een mensenhaar) kan een uitgebreid frequentiebereik worden weergegeven.

NanotubeSpeakerDe ontdekking van de wetenschappers zou wel eens tot een compleet nieuw type luidspreker kunnen leiden die nauwelijks gewicht heeft en gemakkelijk in allerlei vormen kan worden geproduceerd. De onderzoekers hebben al enkele prototypen ontwikkeld met diverse vormen. Zo is er een cilindervormig model gemaakt (zie foto) dat 360 graden in het rond geluid afstraalt.
De aldus geconstrueerde luidsprekers bleken bij de testen een uitstekende geluidskwaliteit te leveren bij zowel spraak als muziek, die niet onder deed voor die van conventionele luidsprekers.

Het artikel over deze superdunne luidsprekers van koolstof-nanotube-folie zal worden gepubliceerd in het decembernummer van het tijdschrift Nano Letters van de American Chemical Society.

Voor meer informatie zie deze link.