Röntgenstraling uit onverwachte bron

scotch tape

scotch tapeRöntgenstraling uit onverwachte bron

Wist je dat een ordinaire rol plakband (in de US vaak bij de merknaam Scotch tape genoemd) gebruikt kan worden om röntgenstraling op te wekken? Kennelijk wisten de Russen dat wel in de 50-er jaren van de vorige eeuw, maar er werd met die kennis nooit wat gedaan.

 

Onderzoekers van de UCLA (Universiteit van Californië, Los Angeles) zijn aan het spelen geweest met de energie die vrijkomt als je een rol plakband afrolt in vacuum. In feite kon een stukje plakband een enorme hoop energie produceren, tot grote verrassing van de onderzoekers.

In een artikel dat verscheen in het blad Journal Nature suggereren de onderzoekers zelfs dat de ontdekking wel eens zou kunnen leiden tot de productie van goedkope en makkelijk te gebruiken apparatuur die door medici op rampenplekken toegepast zou kunnen worden of op plekken waar geen elektriciteit aanwezig is.

De onderzoekers hebben een patent aangevraagd om hun ontdekking te beschermen. In een nieuw onderzoek werd een machine gebruikt om een gewone rol plakband af te rollen in een vacuumkamer met een snelheid van ongeveer 1,8cm per seconde. Dit veroorzaakte een snelle reeks röntgenstraling-pulsen, elk ongeveer een miljardste seconde lang, op de plek waar de tape van de rol loskomt.

En dat is precies de plek waar elektronen van de rol naar de kleverige onderkant van de tape springen als deze weggetrokken wordt. Op het moment dat de elektronen het plakkerige deel van de tape bereiken neemt hun snelheid af en daar komt meetbare röntgenstraling bij vrij.

Dus rijst de vraag: Is het gevaarlijk als ik straks de Sinterklaas- en kerstcadeau's inpak met plakband? Nee hoor, dat valt wel mee. De onderzoeken tonen aan dat het alleen in vacuum werkt. En ik denk niet dat er veel zijn onder ons die hun cadeau's voor de feestdagen in vacuum omstandigheden in staan te pakken… HI

Het volledige verhaal is te lezen op de Geek News Central website