Amerikaanse kustwacht stopt LORAN-C

loran-c

Loran-CAmerikaanse kustwacht stopt LORAN-C

Vorige maand kondigde de US Coast Guard aan dat om ecomomische redenen de 24 LORAN-C (Long Range Aid to Navigation) stations, die opereren onder verantwoording van de USCG, gesloten zullen worden. LORAN stations voorzien in navigatie, locatie en tijd informatie aan zowel burger- als militaire luchtvaart, land- en maritieme gebruikers.

 

Volgens de USCG is LORAN-C een goedgekeurd aanvullend luchtvaart navigatie systeem voor zowel Instrument Flight Rule (IFR) als Visual Flight Rule (VFR) vluchten. Het LORAN-C systeem bestrijkt de 48 continentale staten, de kustgebieden en delen van Alaska.

Op 26 februari 2009 kondigde het Office of Management and Budget (OMB) het President's Fiscal Year 2010 Budget aan in de media. In in de sectie van het Department of Homeland Security (DHS), staat dat het budget voorziet in "het afstoten van verouderde systemen zoals het terrestrial-based, long-range radionavigation system (LORAN-C) dat onderhouden wordt door de US Coast Guard, hetgeen resulteert in een besparing van $36 miljoen in 2010 en $190 miljoen in de 5 jaren daaropvolgend." De USCG, dat eens deel uitmaakte van het US Department of Transportation, valt tegenwoordig onder het DHS.

LORAN-A werden aan het begin van de tweede wereldoorlog ontwikkeld, en de signalen werden uitgezonden op frequenties in en rond de huidige 160 meter band. LORAN-A was verantwoordelijk voor beperkingen voor radio amateurs in Amerika op 160 meter zoals frequentie en vermogens beperkingen. In 1979 faseerde de Coast Guard de LORAN-A stations uit; ze werden vervangen door de LORAN-C stations. De nieuwe stations werkten op 100 kHz, waardoor de beperkingen op 160 meter als gevolg van de LORAN functie werden opgeheven.

Volgens de Coast Guard zal Amerika's oudste continu werkende zeevarendenservice in werking blijven tot het einde van het fiscale jaar 2009; men is nu bezig met het uitwerken van het budget voor 2010. Volgens USCG Vice Commandant and Chief Operating Officer Vice Admiral V. S. Crea zullen nadere details omtrent de planning voor het uitschakelen van LORAN-C beschikbaar komen zodra de president het volledige budget bekend heeft gemaakt.