Omroep verdwijnt maar schoorvoetend

Omroep verdwijnt maar schoorvoetend

Nadat op de 29e maart het banddeel 7.100 – 7.200 exclusief aan de radioamateurs is toegewezen, heeft de Duitse DARC-Bandwacht systematisch de band afgespeurd en op 20 frequenties in totaal 39 omroepstations aangetroffen. Vooral China is op meerdere frequenties vertegenwoordigd, maar ook All-India-Radio, Radio Conakry, Belarus Radio en Radio Omdurman zijn bijvoorbeeld nog steeds te horen.

 

Voor de radioamateurs blijft niets anders over dan het nieuwe frequentiedeel zorgvuldig te beluisteren of er nog omroepstations te horen zijn die zich dus niet aan de nieuwe regels houden en deze vervolgens aan de Intruder Watch te melden.

Het almaar voortdurende zonnevlekkenminimum verleidt de beheerders van de omroepstations ertoe om voor hun uitzendingen de in het donker en halfdonker goed werkende frequenties onder de 12 MHz te kiezen. Om die reden zijn veel omroepzenders in het gebied van 7100 tot 7200 kHz gebleven. Wil je zeker weten dat een station de regels overtreedt, blijf dan een half tot een heel uur luisteren en probeer de stationsidentificatie te ontcijferen. Meldt daarna aan de Intruder Watch de frequentie (in kHz), uitzendtijd (UTC), de taal waarin de uitzending plaatsvond en de naam van het station, indien bekend. Voor het bepalen van de frequentie, zet je set in SSB en stem af op zero-beat en lees dan de frequentie af. Dat is doorgaans nauwkeuriger dan in AM de frequentie te bepalen. Meldt aan de Intruder Watch eventueel ook andere vreemde signalen die in onze band niet thuishoren, zoals RTTY signalen of digitale breedbandsystemen. De Intruder Watch is eventueel bereikbaar via de website www.iarums-r1.org .