BeaconSee – een bakenmonitor

BeaconSee

BeaconSeeBeaconSee – een bakenmonitor

De NCDXF heeft in samenwerking met de IARU een wereldomspannend netwerk van HF radiobakens gerealiseerd dat werkt op de frequenties 14.100, 18.110, 21.150, 24.930 en 28.200 MHz. Deze bakens helpen zowel de amateur- als commerciële radiogebruikers om de momentele situatie van de ionisfeer op waarde te schatten. Het hele systeem is ontworpen, gebouwd, en wordt in de lucht gehouden door vrijwilligers.

 

Op de site van de NCDXF is een mooi overzicht te vinden van de bakens. Maar het met de hand zoeken naar welke bakens te horen zijn, is een hele klus. Gelukkig leven we in het computertijdperk, dus is er inmiddels de mogelijkheid om dat geautomatiseerd te doen. Zo'n programma wat dat kan is BeaconSee . Het programma toont in één oogopslag op het scherm de sterkte van de ontvangen bakens en geeft zo een uitstekend overzicht van de condities op dat moment.

Heb je een set met CAT-interface, dan kan het programma zelfs je set besturen en de condities op meerdere banden tegelijk in de gaten houden.  BeaconSee ondersteunt momenteel veel Kenwood, Icom en Yaesu modellen en daarnaast tevens de WinRadio en de TenTec RX320.