Collectie Idzerda naar Hilversum

idzerda

idzerdaCollectie Idzerda naar Hilversum

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum krijgt de complete collectie Idzerda. Het betreft de nalatenschap van Hanso Henricus Schotanus à Steringa Idzerda (1885-1944), die geldt als een belangrijke radiopionier.

 

Op 6 november 1919 verzorgde hij de eerste radio-uitzending voor een algemeen publiek, die is erkend als eerste publieke omroep-uitzending ter wereld. Met zijn zelfgebouwde radiotelefoniezender PCGG verzorgde hij vanuit zijn woning in de Beukstraat in Den Haag regelmatig uitzendingen. Zijn soirée Musicale werd tot ver over de landsgrenzen beluisterd. De studio- en zendapparatuur was gemaakt door zijn eigen bedrijfje, de NRI (Nederlandse Radio Industrie). Na het faillissement van de NRI in 1924 raakte Idzerda in de vergetelheid. Zijn collectie schonk hij vlak voor zijn dood aan het Postmuseum, het huidige Museum voor Communicatie. Daar heb ik de zender in mijn jonge jaren nog zien werken; als antenne was een snoer met (kerst)lampjes opgehangen waar het vermogen van de zender in verstookt werd. De dienstdoende rondleider had een transistorradiootje in zijn handen waarop hij het geluid van de zender liet horen. Vermoedelijk zal de zender in het Instituut voor Beeld en Geluid slechts als curiositeit getoond worden, en is een fraai stukje erfgoed voorgoed uit Den Haag verdwenen.