C2000 in Zoetermeer

C2000 portoos

C2000 portoosC2000 in Zoetermeer

En nog meer C2000 nieuws: Politie, brandweer en ambulance hebben in Zoetermeer niet altijd voldoende bereik om met de meldkamer te spreken. De beperking in het bereik van het C2000-systeem doet zich alleen voor in de wijk Oosterheem.

 

Daar kan het gebeuren dat de hulpdiensten niet direct contact krijgen met de centrale meldkamer. Dat is de conclusie na een gesprek met de korpsschef van de politie Haaglanden, Henk van Essen. Het kan volgens van Essen gebeuren dat een agent daar "even tien passen opzij moet zetten" om contact te krijgen met de meldkamer.

Van Essen benadrukt dat de huidige situatie in Zoetermeer niet tot gevaarlijke situaties leidt. Er komt een onderzoek naar de beperkte dekking. Mogelijk komt er een nieuwe zendmast bij, of wordt er geschoven met de bestaande zendmasten.

Het AD had vragen gesteld over het C2000 systeem. Aanleiding was een uitzending van de actualiteitenrubriek Zembla. Daaruit kwam naar voren dat de dekking van het C2000-systeem het op veel plekken in Nederland laat afweten, ook in risicovolle gebieden als Borssele waar een kerncentrale staat.

In Haaglanden staat het systeem echter als een huis, zo laat Van Essen weten. De capaciteit van C2000 is de laatste jaren met 22 procent uitgebreid. Toenmalig korpsbeheerder Wim Deetman en de hulpdiensten wilden dat omdat de Haagse regio veel belangrijke objecten heeft, waaronder het Binnenhof.

In de eerste plannen zouden er in Haaglanden negen masten komen; dat zijn er bij de invoering van C2000 in 2006 uiteindelijk veertien geworden. Toen bij de invoering bleek dat er toch nog haperingen waren, is er een vijftiende bijgezet. Die mast staat op het congresgebouw.

Uniek is volgens Van Essen dat Haaglanden op eigen kosten nog een extra mast heeft neergezet die ook werkt als C2000 uitvalt. Behalve Oosterheem zijn er in de regio nog twee zwakke plekken in het systeem. Dat is het dorp Oude Leede bij Pijnacker, en het strand bij Kijkduin in Den Haag.