Aanpassing Morse(de)coder

cw-keyAanpassing Morse(de)coder

Gisteren op de verenigingsavond bleek bij verschillende bouwers van de CW keyer/decoder de keyer niet te werken. De reden hiervoor is, als je het weet, heel logisch: omdat de CW keyer en de decoder eigenlijk twee verschillende projecten zijn, is de uitgang van de CW keyer op de print niet doorverbonden met de key ingang van de decoder.

 

Lees “Aanpassing Morse(de)coder” verder

IARU richt zich op 600m-band

iaru-logoIARU richt zich op 600m-band

De International Amateur Radio Union IARU wil een wereldwijde toewijzing voor radio-amateurs voor het 500kHz bereik  (600-Meter-Band) realiseren. Dat heeft de Administrative Council van de IARU tijdens een bijeenkomst in Christchurch (Nieuw-Zeeland) als hoofddoel voor de eerstvolgende World Radiocommunication Conference in 2012 (WRC-12) gedefiniëerd.

 

Lees “IARU richt zich op 600m-band” verder

Nieuw IARU Regio 2 award

Region2-awardNieuw IARU Regio 2 award

De IARU Regio 2 (Noord-, Midden- en Zuid Amerika) heeft een nieuw IARU Regio 2 Award in het leven geroepen. Het award wordt uitgereikt aan (luister)amateurs die aan kunnen tonen verbindingen met tenminste 20 landen (DXCC-gebieden) uit regio 2 gemaakt te hebben (of gehoord te hebben, voor SWL's).

 

Lees “Nieuw IARU Regio 2 award” verder

Berekenen van afstembereik

VarcoBerekenen van afstembereik

Als je regelmatig met ontvangers of zenders knutselt die beschikken over een ouderwetse VFO of je wilt zoiets maken, dan kom je automatisch in aanraking met het afstemmingsprobleem. Bijvoorbeeld: ik maak een ontvanger van 3500-3800 kHz en wat voor afstemcondensator moet ik dan hebben. Ik heb een spreadsheet gemaakt waarin je dat kunt berekenen.

 

Lees “Berekenen van afstembereik” verder

Zelfbouw magnetic double loop

Zelfbouw magnetic double loop


Als je van plan bent een magnetic loop te bouwen moet je eens op de website van Otto, PA9OK kijken. Otto schrijft dat een double loop voordelen heeft t.o.v. een single loop. Zo schijnt de bandbreedte groter te zijn dan wat normaal is bij single loops.

http://pa9ok.nl/pages/magnetic-loop.php

Lees “Zelfbouw magnetic double loop” verder