Antenneversterker stoort vliegverkeer

ubmerged

ubmergedAntenneversterker stoort vliegverkeer

Volgens het BBC news was een huis-tuin- en keuken antenneversterker de oorzaak van de verstoring van de communicatie tussen piloten en de luchtverkeersleiding van een nabijgelegen vliegveld.

 

Zie voor het originele artikel http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/beds/bucks/herts/8327549.stm

De antenne op de televisie in de slaapkamer van de 12 jarige Nicky Chamberlain verstoorde de communicatie tussen piloten en de verkeersleiding van het vliegveld Luton airport.

Opsporingsambtenaren van het Engelse AT, Ofcom, vonden de oorzaak van de storing in een huis in het Engelse Knaves Hill, Linslade, 28 km van het vliegveld.

Nicky's vader, Dave Chamberlain, zei: "Ik heb het ding inmiddels begraven op een stortplaats." Toen hij thuiskwam, stond er een opsporingsambtenaar voor zijn huis geparkeerd.

'Storing op de radio'

"Het was bizar. Ik had nog nooit van zoiets gehoord. Nicky had de antenneversterker al een aantal jaren en er is nooit een probleem mee geweest. Maar kort geleden zijn de aanvliegroutes veranderd en dat moet het probleem nu geopenbaard hebben."

Hij voegt er aan toe: "We zijn Nicky's slaapkamer aan het opknappen en zodra dat klaar is kopen we een nieuwe antenne voor hem die geen storing veroorzaakt op het luchtvaartverkeer."

Een woordvoerder van Ofcom zegt hierover: "Dit soort dingen komen maar zelden voor. We hebben veldmedewerkers die door het hele land reizen om radiostoringen op te sporen. In dit geval lag het aan een defecte antenneversterker die interferentie veroorzaakte met de boordradio's."

Naschrift van de redactie:

Vermoedelijk oscilleerde de antenneversterker precies op de frequentie van het vliegveld. De antenne deed verder de rest. Moet nogal een signaal geweest zijn, dat je een 10W vliegtuigradio uit de lucht drukt… BLY89 als eerste versterker? HI