Minister voornemens om 60 GHz band vrij te geven

 Minister voornemens om 60 GHz band vrij te geven voor hd-streams

 

Het ministerie van Economische Zaken heeft aangekondigd dat het de 60GHz-frequentieband in het Nationaal Frequentieplan zal vrijgeven. Hierdoor kan de band gebruikt worden voor het draadloos versturen van hd-streams.

 

Het Nationaal Frequentieplan, door het ministerie omschreven als 'een bestemmingsplan voor de ether', wordt door het ministerie van Economische Zaken periodiek aangepast. De naleving van de regels wordt gecontroleerd door het Agentschap Telecom. In de woensdag aangekondigde verruiming van de regels wordt het frequentiegebied van 57GHz tot 66GHz vrijgegeven voor de bestemming 'breedband datasystemen'. Hierdoor kunnen apparaten die bijvoorbeeld een blu-ray-speler draadloos verbinden met een hd-televisie, legaal in Nederland gebruikt worden.

Het ministerie stelt dat het met de verruiming van de regels voor het 60GHz-frequentiegebied inspeelt op marktontwikkelingen in de consumentenelektronica. Diverse fabrikanten hebben producten op stapel staan om hd-videobeelden draadloos naar televisies door te sturen, onder andere op basis van de WirelessHD-specificatie. Ook zijn volgens het ministerie in de toekomst toepassingen denkbaar als het draadloos downloaden van films en games via terminals die bijvoorbeeld bij kiosken en tankstations staan opgesteld.

Economische Zaken heeft ook de regels voor de UKG-band ("FM-band") deels versoepeld. Zo wordt het mogelijk om een vergunning bij het Agentschap Telecom aan te vragen voor 'evenementenradio'. Een vergunninghouder mag gedurende een beperkte periode met een laagvermogen fm-zender in een klein gebied uitzenden. Het ministerie denkt aan toepassingen als evenementenzenders bij sportmanifestaties en festivals, en bedrijfsradio-toepassingen voor bijvoorbeeld attractieparken.