Logbook of the World bereikt nieuwe mijlpaal

lotw-logo

lotw-logoLogbook of the World bereikt nieuwe mijlpaal

Sinds de start op 15 september 2003 hebben meer dan 30.000 amateurs zich aangemeld bij het Logbook of The World (LoTW), ARRL's online logboekprogramma — een toename van meer dan 7000 amateurs sinds 2008.

 

Deze 30.000 amateurs hebben samen meer dan 250 miljoen QSOs gemaakt — waarvan 58 miljoen QSOs alleen al in 2009. Ten opzichte van 2008 was er in 2009 een toename van 24 procent in zowel het aantal geregistreerde gebruikers als het aantal QSOs.

Het LoTW systeem is een database van log records die door amateurs van over de hele wereld aangeleverd worden. Als beide deelnemers aan een QSO overeenkomende records toevoegen aan het LoTW, is het resultaat een QSL dat weer gebruikt kan worden voor ARRL award punten. Hoewel Amerikaanse amateurs geen lid hoeven te zijn van de ARRL om het LoTW te gebruiken, kunnen alleen leden het LoTW gebruiken om ARRL awards aan te vragen, zoals DXCC en Worked All States (WAS). Sommige awards, zoals het Triple Play Award, gebruiken uitsluitend LoTW punten in plaats van de traditionele QSL kaarten (Buitenlandse amateurs hoeven geen lid te zijn van de ARRL om ARRL awards aan te kunnen vragen).

Als een amateur het LoTW gebruikt voor het aanvragen van een ARRL award, gaat de aanvraag veel sneller dan als ze gebruik zouden maken van traditionele kaarten. Volgens Sharon Tatatula, de Administratieve Manager van het ARRL Membership and Volunteer Programs Department, kan een aanvraag voor een award via het LoTW in 24 uur afgehandeld worden. "Een aanvraag via traditionele kaarten kan gemiddels zo tussen de 6-8 weken duren," zegt ze. "Het gaat absoluut sneller als je awards via het Logbook of The World aanvraagt."

Specialist op het gebied van het Logbook of The World, Kathy Allison KA1RWY, zegt dat ze meer dan 500 vragen en verzoeken om inlichtingen van amateurs per maand krijgt, variërend van het verzoek tot vervanging van verloren gegane certificaten, het verkrijgen van extra certificaten, hoe te starten met het Logbook, tot aan het begeleiden van amateurs met het invoeren van hun QSOs. In november 2009 beantwoordde Allison 532 vragen die via e-mail binnenkwamen (er worden geen statistieken bijgehouden over het aantal telefoontjes die betrekking hebben op het LoTW, maar Taratula schat dat dat er ook nog eens "minstens een paar honderd per maand" zijn).

"Een van de meest gestelde vragen met betrekking tot het gebruik van LoTW is hoe je het op meerdere computers kunt gebruiken," legt Allison uit. "Nu veel mensen zowel een desktop als een laptop hebben, krijgen we deze vraag erg vaak. We krijgen ook veel vragen over wat je moet doen als je computer crasht." Er zijn stap-voor-stap instructies — met plaatjes — over hoe je via de webpagina door het logboek kunt navigeren.

"Het Logbook is er niet alleen voor de serieuze DXer of contester — het is er voor elke actieve amateur," zegt de ARRL Membership and Volunteer Programs Department Manager Dave Patton, NN1N. "Zelfs ondanks dat we wisten dat het Logbook of The World zou exploderen in populariteit, bewijzen 250 miljoen QSOs in ruwweg de eerste zes jaar van zijn bestaan dat het concept en de ideeën van het LoTW boven verwachting uitgepakt hebben en we werken constant aan de verbetering en de uitbreiding van het systeem."

Yaesu is de hoofdsponsor van de LoTW website.