Zeer kleine antennes mogelijk door metamateriaal

kleine antenne

kleine antenneZeer kleine antennes mogelijk door metamateriaal

Onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) hebben samen met de University of Arizona en Boeing Research & Technology zeer kleine antennes ontwikkeld die door het gebruik van metamateriaal toch een hoog rendement hebben.

 

De nieuwe antennes kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in microsensoren, draagbare radarsystemen en (nood-)communicatieapparatuur.

kleine antenne groot Bij een conventionele antenne met afmetingen die klein zijn ten opzichte van de gebruikte golflengte wordt maar een deel van de energie uitgestraald en is een omvangrijk aanpassingsnetwerk nodig om het rendement te verhogen. Bij de nieuwe antennes van het NIST zorgt het metamateriaal ervoor dat de antenne zich gedraagt alsof deze vele malen groter is dan de werkelijke afmetingen.

Metamaterialen zijn opgebouwd uit microscopisch kleine structuren. Het geheel gedraagt zich als een materiaal met negatieve brekingsindex (negatieve permeabiliteit en  permittiviteit), dat de elektromagnetische golven opvangt en als het ware versterkt weer uitzendt.

Het meest recente prototype van de nieuwe ‘Z-antenne’ bestaat uit een draadantenne die is aangebracht op een plaatje van 30 x 30 mm. Op de achterkant bevindt zich een ‘Z-element’ van metamateriaal.

Meer info:
www.nist.gov/public_affairs/techbeat/tb2010_0126.htm#antenna