Ook Nieuw-Zeeland op 500kHz

Nieuw Zeelandse vlag

Nieuw Zeelandse vlagOok Nieuw-Zeeland op 500kHz

Goed nieuws voor de Nieuw-Zeelandse radio amateurs. Het Nieuw-Zeelandse AT, Radio Spectrum Management, heeft recent een wijziging aangekondigd in de machtigingsvoorwaarden voor de NZ-amateurs. 

 

De General User Radio Licence voor Amateur Radio Operators is nu zo aangepast zodat de amateurs de frequentieband 505 kHz tot 515 kHz op secundaire basis mogen gebruiken vanaf 1 maart 2010.

Op de band is een maximum vermogen van 25 Watt e.i.r.p. toegestaan, een maximum bandbreedte van 200 Hz, en de eis dat er geen storing veroorzaakt wordt aan andere gelicenseerde gebruikers in die band.

Historisch werd dit deel van het radio spectrum gebruit voor maritieme communicatie in Morse Code totdat satelliet communicatie deze technologie overbodig maakte.  Morse vaardigheid was tot laat in de 20e eeuw een vereiste voor radio-officieren aan boord van schepen die in internationale wateren voeren..

De aanpassing aan de Nieuw-Zeelandse machtigingsvoorwaarden maken het voor amateurradio operators die betrokken zijn bij het restaureren van historische radioapparatuur, zoals bijvoorbeeld in het kuststation van Musick Point in Auckland, mogelijk om ongemoduleerde (carrier wave) signalen uit te zenden met hun apparatuur en hun morse-vaardigheid te demonstreren.