Kabelexploitanten vrezen storing van radio-netwerk

EMC

EMCKabelexploitanten vrezen storing van radio-netwerk

Een kabelexploitant in het Duitse Baden-Wuerttemberg is bezorgd over de voorgenomen veiling van een nieuw stukje draadloos spectrum in de 800-MHz band en de mogelijke storing daarvan op zijn eigen netwerk. De Keulse administratieve rechtbank heeft nu een kort geding van de kabelexploitant tegen de verkoop geweigerd (ref. 21L1851/09).

 

Hoewel de 800-MHz band niet direct iets te maken heeft met amateurradio is de redenering van de kabelexploitant voor radio-amateurs wél van belang: sinds jaren roepen de kabelexploitanten dat hun netwerken "dicht" zijn en dat de kabel geen storing in de radioamateur-banden zou kunnen veroorzaken. Het tegendeel is het geval. Het analoge tv-audio-signaal van het speciale kanaal S6 stoort sinds vele jaren amateur radio activiteiten op ongeveer 145.750 MHz. Voor de amateurs kan de huidige ontwikkeling alleen daarom al positief zijn, want hiermee is de noodzaak van afgeschermde kabel-netwerken en dito bekabeling in huishoudens bijzonder duidelijk. Op de lange termijn kan dus een verbetering van de S6-stoorproblematiek verwacht worden. Na de hoorzitting is het BnetzA momenteel samen met de kabelexploitanten al begonnen met het opsporen van lekken in de kabelnetwerken.

De rechter heeft in zijn uitspraak aangegeven dat onderlinge beïnvloeding van gsm-netwerken en de kabeldistributie niet op voorhand als uitgangspunt mag worden aangenomen. Mocht het toch zo zijn dat de kabelmaatschappij van Baden-Wuerttemberg inderdaad de gevreesde storing ondervindt, dan kunnen er ook later passende corrigerende maatregelen genomen worden. De veiling van het draadloze spectrum staat gepland op 12 april in de Bundesnetzagentur-vestiging in Mainz.

De vrees voor beïnvloeding van kabelnetwerken door frequenties van buitenaf is dus eigenlijk een bevestiging door de kabelmaatschappijen dat de kabelnetwerken inderdaad niet "HF-dicht" zijn. Niet naar binnen en dus ook niet naar buiten.