Weer een WebSDR erbij

Plaatje...

Plaatje...Weer een WebSDR erbij

Stan W4MQ hheeft een WebSDR ontvanger opgesteld in Virginia voor de 1.8, 7 en 14 MHz banden welke voor iedereen via het internet toegankelijk is.

 

De beta test WebSDR ontvanger staat opgesteld in Reston, Virginia, locatorvak FM18hw, aan de oostkust van Amerika, ongeveer 30 kilometer ten westen van Washington, DC.

De hardware bestaat uit een P4 PC @2.8GHz met Ubuntu 9.04 Linux, Asus D1 geluidskaarten die werken met 192kSamples/sec, 160m, 40, en 20m meter Softrock down converters.

Pete W6PJ heeft geholpen met het in elkaar zetten en samenstellen van de hardware en de software is ontwikkeld door PA3FWM.

De W2MQ WebSDR is te horen op:
http://www.w4mq.com/

Overigens vindt momenteel in de LinkedIn-Veron groep een discussie plaats dat dit wel eens onze toekomst zou kunnen worden. Steeds meer amateurs hebben last van toenemende storingen op frequenties van 3,5MHz en lager als gevolg van allerlei goedkope elektronische rotzooi dat naar hartelust staat te stralen. In de groep wordt verondersteld dat binnen een paar jaar je alleen nog maar een zender hebt. De ontvanger is dan een WebSDR die ergens op een storingsvrije locatie staat waardoor verbindingen op 137kHz, 500kHz, 1,8MHz en 3,5MHz nog wél mogelijk zijn. Voor mij een horrorscenario, maar zeker niet ondenkbaar. Het AT doet immers niets meer aan storingen…