Flister waarschuwt voor ambulance

ambulance

ambulanceFlister waarschuwt voor ambulance

Ambulances, brandweer en politie moeten de vrijheid krijgen om weggebruikers via het speciale radiosignaal Flister te waarschuwen voor haastige hulpverleners. 

 

 

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en VVD wil dat demissionair minister Eurlings (Verkeer) hulpdiensten wettelijk bevoegd maakt deze nieuwe techniek te gebruiken. „Nu is het nog verboden om in te breken op de FM-zender. Wij willen ambulances met een wetswijziging de kans bieden om hun aanrijtijden te verbeteren”, zegt het CDAKamerlid De Rouwe.

Uit proeven die vorig najaar zijn gehouden, blijkt dat de meeste weggebruikers goed reageren op de sirene via de autoradio. Veertig politieauto’s, brandweerwagens en ambulances kregen het zendertje ingebouwd. Ook keek een cameraatje mee hoe het overige verkeer reageerde.

„Als zo’n zwaailicht opeens met 160 km/u in je achteruitkijkspiegel verschijnt, schrik je toch altijd”, zegt PvdA-Kamerlid Roefs. Ook VVD’er Aptroot vindt dat Flister „gewoon moet kunnen”.

Hulpdiensten wettelijk verplichten om Flister in te bouwen gaat De Rouwe te ver. „Per regio weet men zelf wel of het de aanrijtijden helpt verkorten”, zegt de CDA’er. „Bij files of evenementen lijkt het zeker een uitkomst.” Hij wijst ook op een recent dodelijk ongeluk in België tussen een politieauto en een andere automobilist die zijn radio te hard aan had. „Op zoiets willen wij toch niet wachten?”

Financiering van Flister kan mogelijk deels door zorgverzekeraars. Zo heeft manager Marcel van Pijkeren van Connexxion Ambulances in Noordoost-Gelderland goede hoop dat enthousiaste verzekeraars willen meebetalen voor de investering van circa anderhalve ton voor zijn 33 voertuigen.

„Zo’n 85 procent van het ambulancepersoneel is tevreden”, weet directeur Eric Geelhuysen van Flister uit de proefresultaten. „Chauffeurs hoeven minder wilde manoeuvres uit te voeren, waardoor een patiënt beter is te verzorgen. De Rotterdamse meldkamer vroeg bij file op de ring al snel expliciet om hulpdiensten met Flister, omdat die sneller ter plekke bleken te zijn.”

Minister Eurlings zet nog wel enkele kanttekening, zo blijkt uit de brief die hij gisteravond naar de Tweede Kamer stuurde. Zo komt Flister niet in elke auto even krachtig door. Dat ligt aan de sterkte van de zender waarop de radio is afgestemd. Liever ziet de Eurlings dat Flister geen sirene uitzendt, maar alleen het radiogeluid wegdrukt, zodat de automobilist ook hoort uit welke richting de sirene komt.

Meer informatie over Flister is te vinden op de website van Flister. Daaruit wordt overigens niet duidelijk hóé men precies op de FM radio inbreekt. Je kunt immers nooit weten naar welke zender iemand luistert. Dus voer je 100kHz toe aan de modulator, met een forse amplitude. Dat geeft een gigantisch spectrum met palen om de 100kHz (zie de theorie over de modulatieindex bij FM) en zo heb je de hele FM-band tegelijk te pakken. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van het RDS signaal om op je display te tonen dat er een hulpdienst aan komt, en door de type dienst drukt hij ook nog je CD weg als je tenminste TA of TP hebt ingeschakeld. 

Gebruik van deze methode door de hulpdiensten kan ik begrijpen. Maar natuurlijk zien gelijk allerlei andere diensten hun kans schoon en zo gaan er al stemmen op om ook bij wegwerkzaamheden de gebruiker daarop te attenderen door op zijn radio in te breken. Gezien het aantal opgebroken wegen in Nederland (momenteel bijna allemaal voor mijn gevoel) zit ik dan alleen nog maar naar dienstmededelingen van de overheid te luisterne op weg naar het QRL en dáár heb ik geen radio voor aan staan. Dus toch maar de CD/iPod met TA/TP uitgeschakeld…