33 jaar oude Voyager 2 hapert

Signalen ruimtesonde Voyager 2 niet meer te decoderen

 

Er is een communicatieprobleem ontstaan met de ruimtesonde Voyager 2, die bezig is ons zonnestelsel te verlaten. Daarom heeft NASA de sonde de opdracht gegeven om voorlopig alleen korte statusberichten naar de aarde te zenden.

De 33 jaar oude Voyager 2, die zich nu op een afstand van bijna 14 miljard kilometer bevindt, werkt volgens zijn eigen gegevens nog goed.

Maar blijkbaar is er een eind april een probleem ontstaan in het systeem dat de door de sonde verzamelde wetenschappelijke gegevens voorbereidt voor verzending naar de aarde.

Hierdoor laten de signalen die uiteindelijk hier aankomen zich niet meer decoderen. Het is nog onduidelijk of en hoe de storing verholpen kan worden. Gemakkelijk wordt dat hoe dan ook niet, want de commando's die van de aarde naar de Voyager 2 worden gezonden (en vice versa) doen er 13 uur over om de grote afstand te overbruggen.

 

Als je het bescheiden antennepark van de Voyager bekijkt is het toch wel een wonder dat een afstand van 14 miljard kilometer overbrugd kan worden: De Voyager heeft een rondom gevoelige antenne in de S-band (2 GHz). Deze band is alleen gebruikt in de nabijheid van de Aarde. Na de eerste 80 dagen werd de S-band verlaten. De belangrijkste antenne is de grote schotel (middellijn 3,66 m) voor de X-band (8 GHz).

De grote schotel concentreert de radiogolven vanaf de Aarde op een subreflector, die de golven naar een holle antenne straalt. Bij uitzenden zorgt de schotelantenne voor een gerichte bundel radiogolven naar de Aarde. Voor de S-band is de subreflector niet nodig. De subreflector is gemaakt van materiaal dat de langere S-band radiogolven doorlaat, maar de kortere X-band golven (3,5 cm golflengte) weerkaatst.

 

Meer interessants over Voyager 2 en zijn payload:

http://www.hansonline.eu/beelden/voyager.htm

 

Een opname van Io, een maan van  Jupiter gemaakt door de Voyager