Bonaire nieuw DXCC per 10-10-2010

 

Met ingang van 10 oktober 2010, maakt Bonaire geen deel meer uit van de Nederlandse Antillen. Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen dan de status van ‘openbaar lichaam’, een soort bijzondere gemeente. De prefix voor Bonaire wordt PJ4.

 

Wat betekent dit voor de radioamateurs?

De twee DXCC’s PJ2/PJ4 (Benedenwindse eilanden) en PJ5/PJ6/PJ7 (Bovenwindse eilanden) komen als entiteit te vervallen.

Bonaire (PJ4), Curaçao (PJ2) en Sint Maarten (PJ7) worden, elk afzonderlijk, nieuwe DXCCs.

Ook Saba(PJ6) en Sint Eustatius (PJ5) worden (samen) een nieuw DXCC.

Samengevat, er verdwijnen 2 DXCC’s maar er komen er 4 voor terug

Radio Activiteit vanaf Bonaire

Iedereen weet wat het activeren van een nieuw DXCC betekent. (Zenden vanaf Bonaire levert nu altijd al pileups op….) Daarom hebben een aantal amateurs uit Bonaire, Nederland en de Verenigde Staten de handen ineengeslagen om (een poging te doen) alles vanaf Bonaire zo goed mogelijk te laten verlopen. Totaal zullen er van 10 t/m 24 oktober tussen de 15 en 20 amateurs op Bonaire zijn die met elkaar zoveel mogelijk ‘radio activiteit’ willen gaan genereren. Gezien het jaargetijde zijn waarschijnlijk alleen de HF banden interessant, 6 meter biedt in oktober meestal niet zoveel mogelijkheden. Er wordt gewerkt vanaf een zestal locaties. Alle banden, van 160 tot en met 10 meter inclusief de WARC-banden zullen aan bod komen. Uiteraard zal ook worden geprobeerd om in verschillende (digi)modes uit te komen. Meer informatie op de website www.bonaire2010.com