Transport transformatoren geslaagd

trafoos

trafoosHet transport van de drie enorme transformatoren van Hoek van Holland naar Den Haag is zondagochtend afgerond. Dat heeft een woordvoerster van netbeheerder TenneT laten weten.

 

De drie gigantische objecten arriveerden zondagochtend tegen tien uur bij het nieuwe hoogspanningsstation in aanbouw bij Wateringen. Behalve dat weggebruikers enige hinder ondervonden door het afsluiten van de verkeersaders N211, Lozerlaan en de Wippolderlaan in Den Haag, hebben zich vanaf de start van het transport vrijdagmiddag volgens de zegsvrouw geen noemenswaardige problemen voorgedaan.

trafoos

De transformatoren zijn elk 8,35 meter hoog, 5,5 meter breed en 35 meter lang. Het totaalgewicht per eenheid is 550 ton. Bruggen, viaducten en wegbebakening moesten in veel gevallen worden beschermd, aangepast, verwijderd en na afloop teruggeplaatst.

Ook moest aan de rand van Den Haag een aantal tramleidingen worden doorgeknipt om ruimte te maken voor het megatransport. De bewoners die langs de route wonen, hadden een speciale vrijstellingsbrief ontvangen waarmee ze hun huizen gewoon kunnen bereiken tijdens het bijzondere konvooi.

De transformatoren maken deel uit van een nieuw hoogspanningsstation van TenneT dat naar verwachting volgend jaar september in gebruik wordt genomen. De apparaten worden gebruikt om energie die wordt geproduceerd op de Maasvlakte om te zetten naar een lagere spanning zodat het gebruiksklaar is voor huishoudens in de regio.