Diverse links

linka

linkaZo af en toe krijg ik wat links in de mail die eigenlijk niet geschikt zijn om een heel verhaal over te houden, maar zonde om te laten liggen. Vandaag presenteer ik er een paar voor de lees-uilen onder de site-bezoekers. Informatief, of gewoon leuk. Breekt zo lekker de week… 😉

 

De website van de Morsecodians Fraternity of Western Australia verhaalt over een aantal amateurs die beroepsmatig met CW te maken hebben gehad, en die zich verenigd hebben in een club om de edele sport van het sleutelen te blijven beoefenen. Ze kleden zich zelfs nog als oude telegrafisten, maar zoals aan de foto's te zien is, is het een uitstervend ras…

De website van sdr-cube.com toont een fraaie stand-alone (dus zonder externe computer) SDR-transceiver. Softrock compatible, en een mooie basis voor een low-power SSB/CW/Digitaal station. Steeds meer amateurs storten zich op de ontwikkeling van dit soort (semi)digitale radio's.

Bijvoorbeeld het schitterende ontwerp van Oleg Skydan, UR3IQO. Een DSP-gebaseerde transceiver, maar nog gedeeltelijk met analoge menging. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat Oleg vanwege exportrestricties naar de Ukraine niet over snelle DSP's kan beschikken. Desalniettemin een uitermate fraai staaltje amateurkunst. En wellicht een stimulans om zelf eens met deze technieken te experimenteren.

Nog een laatste: een link naar krijgsmacht.nl waar een spannend verhaal staat over een geheime missie uit de tweede wereldoorlog – waarbij onder andere een B2 Spy Suitcase gebruikt werd. Voor geïnteresseerden in geschiedenis, de tweede wereldoorlog, radio of combinatie daarvan een must read.