De voormalige antillen en CQ awards/contests

island

islandDoor de activiteiten van diverse groepen die deze week vanuit de "nieuwe" DX-entiteiten werken, die ontstaan zijn door de afsplitsing van de Nederlandse Antillen, zijn er vragen gerezen met betrekking tot hun status voor CQ DX awards en contesten. Dit bericht geeft een update een aanvulling van het bericht zoals dat in de november-uitgave van CQ magazine zal verschijnen, en dat nu op de printer ligt.

 

CQ DX Awards

Elk van de vijf eilanden die betrokken zijn bij de verandering van hun status behoudt zijn huidige PJ prefix (Curacao – PJ2; Bonaire – PJ4; St. Eustatius – PJ5; Saba – PJ6; en St. Maarten – PJ7).

Volgens CQ DX Awards Manager Billy Williams, N4UF, zijn de eerdere entiteiten Leeward Islands (PJ2/PJ4) en Windward Islands (PJ5/PJ6/PJ7) per 9 oktober 2010 verwijderd.
Op 10 oktober werden vier nieuwe entiteiten actief – Curacao (PJ2), St. Maarten (PJ7), Bonaire (PJ4) en Saba/St. Eustatius (PJ5/6) – waarmee er netto twee DX entiteiten bijgekomen zijn. QSL's van QSO's die gemaakt zijn met de nieuwe entiteiten worden met onmiddellijke ingang geaccepteerd en tellen mee voor het CQ award.

Nieuwe Multipliers in de CQWW

De landen multiplier lijst voor de CQ World Wide DX Contest (SSB weekend van 30-31 oktober; CW van 27-28 november) is gebaseerd op een combinatie van de DXCC lijst van de ARRL en de WAE (Worked All Europe) lijst van de DARC. Omdat de ARRL dezelfde wijzigingen al aangebracht heeft, namelijk het verwijderen van de oude Windward en Leeward Islands entiteiten en het per 10 oktober toevoegen van de nieuwe entiteiten PJ2 (Curacao), PJ4 (Bonaire), PJ5/6 (St. Eustatius & Saba) en PJ7 (St. Maarten), zullen deze "nieuwelingen" ieder als multiplier meetellen in de CQWW.

Je hoeft je geen zorgen te maken als je oude contest logging software nog niet geupdate is, zegt CQWW Contest voorzitter Bob Cox, K3EST. 'De log checking software controleert aan het eind toch altijd de score,' zegt hij, daaraan toevoegend dat de software 'zeer up to date is en voorzien van de laatste statuswijzigingen.'

DX Marathon verdubbelaar

Deelnemers aan de 2010 CQ DX Marathon hebben de mogelijkheid hun score te vergroten door de eilanden van de Nederlandse Antillen te werken voor Marathon punten. Degenen die de eilanden gewerkt hebben vóór 10/10/10 krijgen punten voor zowel Windward als Leeward Island, zoals altijd.

De amateurs die de eilanden weer werken op of na 10/10/10 krijgen extra punten voor de nieuwe entiteiten, waardoor je maximaal voor zes entiteiten punten kunt krijgen in 2010 als je de eilanden gewerkt hebt.

Vanmorgen (5:00 UTC 14-10-2010) was PJ7 trouwens goed te horen in Nederland op 40m.