Zonne-uitbarsting veroorzaakt LDE

Flare

flareTijdens de geomagnetische storm van 27 november j.l., een korte maar hevige G2-klasse uitbarsting, ervoer radio operator pbbrogl.net">Peter Brogl uit het Duitse Fürth een vreemd fenomeen…

 

Zesenveertig seconden nadat hij zijn call uitgezonden had op 7 MHz, ontving hij een echo van zijn eigen uitzending. "Ik dacht eerst dat iemand een geintje met me uithaalde," zei Brogl, "maar ik wijzigde mijn frequentie, zond mijn roepnaam opnieuw uit (DK6NP), en kreeg weer een echo." Dat bleef reproduceerbaar voor meer dan een uur, genoeg tijd voor Brogl om diverse opnamen te maken. Long-Delayed radio Echo´s werden voor het eerst waargenomen in 1927 door de Noorse ingenieur Jørgen Hals. LDE´s zijn zeldzaam en men is er nog steeds niet uit wat het fenomeen precies veroorzaakt. Ongewone propagatie condities welke in verband gebracht worden met zonne/stormen is een van de vele mogelijke verklaringen.

Een beetje googlen brengt nog veel meer informatie over dit fenomeen boven water.