Pas op met dimmers…

dimmer

dimmerMet de toename van het aantal elektronische apparaten in huis ligt het gevaar van storing op de loer. Vooral de lage banden zijn daar gevoelig voor: bij mij stond sinds enige tijd 's-avonds de S-meter dik over de S9 op 80m. Dan kan je een QSO wel vergeten.

 

Ik vreesde al voor rampscenario's zoals je tegenwoordig wel vaker in de amateur literatuur ziet: een buurman met een nieuw plasmascherm , of iemand die vindt dat internet via het lichtnet dé oplossing is. Ga dan maar eens zoeken. En als dat inderdaad het geval is, moet je nog medewerking zien te krijgen van de desbetreffende buur, die zelf natuurlijk nergens last van heeft.

Van de week was ik echter op jacht naar LY13 stations en het DX-cluster meldde er een op 3520. Strak S9+ storing, dus weinig te horen. Wat me opviel terwijl ik langzaam over de band draaide, was dat er om de 100Hz een draaggolfje leek te staan. Dat is niet het typische stoorpatroon van een plasmascherm of PLC adapter, maar meer van een dimmer. Aangezien de XYL niet thuis was, kon ik zonder commentaar met de verlichting spelen. Ik heb namelijk mijn huis voorzien van op afstand bedienbare dimmers en schakelaars volgens het X10 protocol . Dat betekent dat ik met een afstandsbediening mijn verlichting en andere apparaten in huis kan bedienen, Maar ook via het internet – en dus met iPad of mobiele telefoon. Geinteresseerden in deze z.g. domotica toepassingen moeten maar eens rondkijken op sites zoals van intellihome of elekhomica .

Het goede nieuws daarvan is dat ik niet de trap op en af hoef te hollen om verlichting in en uit te schakelen. Vanuit de shack schakelde ik alle verlichting in huis uit en de S-meter zakte naar S7! Voor sommigen nog erg veel, maar voor mij met mijn 10m draad op 5m hoogte tussen de huizen een normale(re) waarde. Eén voor een schakelde ik de lampen weer in en bij de dimmer boven de tafel in de huiskamer was het raak. 2,5 S-punt storing erbij! Nou zijn alle dimmers bij mij in huis van het fabrikaat Marmitek, en die geven geen probleem. Het nadeel van die X10-schakelaars en -dimmers is dat je er een NUL-draad bij moet trekken. Er is echter een nieuwe productlijn op de markt, die het S10 protocol ondersteunt. Dat is volledig compatibel met X10, maar heeft een hogere gevoeligheid. Binnen die productlijn zitten ook dimmers waarbij het niet noodzakelijk is een NUL bij te trekken. Ik had er één gekocht omdat ik geen zin had om een draad bij te trekken. En precies die dimmer veroorzaakte de storing…

Moraal van het verhaal: Als er een probleem is, kijk eerst bij jezelf. (duh…) En goedkoop danwel gemakzucht konden wel eens duurkoop betekenen… Ik ga toch maar een Marmitek bestellen en een draadje bijtrekken, wil ik 80m nog kunnen gebruiken. Blijft de vraag of deze dimmer wel aan de CE-markering voldoet, of dat het CE-label op deze dimmer slechts de afkorting is van Chinese Export