Computerwetenschappers kraken autoslot

auto

autoToekomstige autodieven hebben geen breekijzer of sleutel meer nodig, maar een antenne en de juiste truc. Computerwetenschappers van de ETH in Zürich demonstreerden op een beveiligingssymposium in San Diego een draadloze aanval op de elektronische systemen van het autodeurslot en de startmotor. De aanval was succesvol op tien automodellen van acht fabrikanten.

 

De computerwetenschappers saboteerden de signalen tussen de auto en de draadloze sleutel van het zogenaamde keyless entry-systeem, aangetroffen op duurdere modellen. Bij dit systeem detecteert de autosleutel binnen een bepaalde afstand een signaal dat de auto afgeeft, waarna de sleutel een commando naar de auto zendt om de deur te openen en, in sommige gevallen, ook de motor te starten. Een autodief kan, zodra de autobezitter bijvoorbeeld een winkel binnengaat, dit autosignaal nabootsen, waarna het commando dat de sleutel afgeeft om de auto te openen, gekopieerd kan worden. Met dit gekopieerde signaal kan vervolgens de auto geopend en gestart worden. De benodigde kraakuitrusting kost ongeveer honderd dollar.

Als tip voor auto-eigenaren om zich te wapenen tegen dergelijke aanvallen noemen de computerwetenschappers het elektronisch afschermen van hun digitale sleutels als ze die niet gebruiken. Wat natuurlijk het voordeel van een keyless entry systeem weer teniet doet…