DARC levert commentaar op PLC

CT-Magazine

CT-MagazineDe Duitse amateurvereniging DARC heeft zich in een artikel over in-huis Powerline Communicatie (PLC) in het computerblad CT-Magazine kritisch uitgelaten over de toepassing van deze techniek.

 

 

 

 

De DARC roept in het artikel ontwikkelaars op om met de beschikbare techniek de storing zover te onderdrukken, dat deze voldoet aan de Wet op de ElektroMagnetische Compatibiliteit van apparatuur (EMC).

Maar ook CT-Magazine bereidt haar lezers er in de inleiding al op voor, dat door de toepassing van in-huis PLC techniek elektromagnetische storingen uitgestraald worden, die amateur-ontvangst kunnen storen: "Iedereen die een apparaat gebruikt dat storing veroorzaakt, moet rekening houden met inbeslagname, het verhalen van de kosten voor metingen door het Agentschap Telecom en in het ergste geval een geldboete".

Verder staan in het artikel nog een reactie van het Instituut voor Radio Techniek (IRT) en van PLC-fabrikant Devolo. De fabrikant bagatelliseert de problemen alleen maar in de reactie: "Ook technieken zoals ADSL en VDSL gebruiken hoogfrequente signalen over onafgeschermde bedrading, zonder dat dat een relevant thema voor het grote publiek is. Waarom dan wel de Powerline techniek hier ter discussie staat…. is onbegrijpelijk".

Daarbij wordt voorbijgegaan aan het feit dat xDSL signalen via getwiste bedrading getransporteerd worden, waardoor ongewenste uitstraling te verwaarlozen is in vergelijking met PLC-datatransmissie over voor HF volledig ongeschikte elektrische bedrading.

Het artikel wijst er ook op dat de problemen met de nieuwe HomePlug-AV2 en Gigleadapters nog veel erger kunnen worden: vanwege de hogere snelheden van deze adapters hebben deze meer bandbreedte nodig (HomePlug AV2: 2…68MHz, Gigle: tot 305MHz).

Het artikel over PLC verschijnt in de februari uitgave van het blad op bladzijden 84 en 85.