Halve golf dipool voor 70 MHz

Omdat, als alles meezit, komend voorjaar een halve MHz in de 4 m band voor radio-experimenten beschikbaar komt zal ik niet de enige zijn die op zoek is naar een (makkelijk te bouwen) 70 MHz antenne.

Een eenvoudige ½ golflengte horizontale dipool is door Lars OZ1BXM gebouwd.

 

Lars heeft twee aluminium staven van elk 104 cm op een houten balk bevestigd. Met straps zijn de staven op de balk vastgemaakt. De balk is geschilderd om het geheel een “aluminium look” te geven. Het hele zaakje is draaibaar op het dak opgesteld. Uit zijn verhaal begrijp ik niet echt op welke manier de Aircell 7 coaxkabel op de antenne-elementen is aangesloten, maar ik neem aan dat de mantel direct met een dipool- element en de coax-kern   met het andere element is verbonden.

De exacte lengte van de elementen, om een 50 ohms impedantie te realiseren, zal ook met de diameter van de elementen en de afstand tussen de elementen samenhangen. De diameter bepaalt in ieder geval ook de bandbreedte van de antenne.  

Een impressie van de 4m antenne (en andere 4m apparatuur) van Lars:
http://www.oz1bxm.dk/4meter/4meter.htm