Nieuwe site voor 9kHz experimenten

9kHz ant

9kHz antRoger G3XBM laat weten dat er een nieuwe VLF sub-9kHz website voor radio amateurs beschikbaar  is. Hij schrijft daarover: "Al enige tijd hebben de pagina's op mijn website die betrekking hebben op VLF amateur radio onder 9kHz mijn aandacht nodig."

 

 

Dus heeft hij vandaag een nieuwe site gelanceerd met de naam 'Sub 9kHz Amateur Radio' welke te vinden is op https://sites.google.com/site/sub9khz/

Op deze site wordt alle informatie toegankelijker gepresenteerd. De originele pagina's op zijn website gingen steeds meer ruimte innemen naarmate de belangstelling voor VLF enorm toenam.

Het is nu bijna een jaar geleden dat Stefan DK7FC zijn eerste historische DX uitzending deed op 8.97kHz. Sindsdien is er enorme vooruitgang geboekt.

De nieuwe site heeft een tabel waarin alle VLF DX records staan. Die tabel is nog lang niet compleet of zelfs maar correct, dus iedereen wordt uitgenodigd aanvullingen en correcties aan te leveren.

Nieuw op de site is een pagina met stations die over VLF zendapparatuur beschikken en de apparatuur die ze daarbij gebruiken. Ook hiervoor wordt gezocht naar aanvullingen in de vorm van foto's, schema's van antennes, zenders, belastingsspoelen etc. Soms zijn hiervoor plaatjes gebruikt van de websites van anderen. Als je daar een probleem mee hebt, moet je het Roger laten weten.

Een andere pagina behandelt de kit waarmee de "droomband" ontvangen kan worden. Het ontwerp is eenvoudig en kan door iedereen nagebouwd worden. Daarnaast is er een pagina met links naar diverse (gratis) software die bij VLF experimenten gebruikt wordt. Roger wil hiermee aantonen dat ontvangst van VLF voor iedereen bereikbaar is. Zenden op VLF is een heel ander verhaal. Weer een andere pagina behandelt VLF grabbers (Ook nog niet compleet – vertel Roger als je amateurs kent die ook aan VLF ontvangst doen).

De site heeft meer informatie over earth mode (via de grond) communicatie wat een eenvoudige manier is om met VLF te beginnen. Veel van de kit is ook bruikbaar voor experimenten met het zenden met VLF (je kunt dezelfde loops, probes, voorversterkers en software gebruiken).

Voor de VLF liefhebber een site om bovenin je bookmarks te zetten!