AT verlengt FM-vergunningen landelijke commerciële radio-omroepen

AT-logo

AT-logo Agentschap Telecom heeft op 26 april 2011, namens minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de FM-vergunningen van zeven landelijke commerciële radio-omroepen verlengd. Het gaat om de vergunningen van Sky Radio, Veronica, SLAM-FM, Radio 538, Q-Music, 100%NL en BNR Nieuwsradio.

 

De huidige FM-vergunningen van de commerciële landelijke radio-omroepen lopen op 1 september 2011 af. Met de verlenging kunnen de radio-omroepen ook de komende zes jaar blijven uitzenden. Voorwaarde daarbij is wel dat de omroepen, naast analoge radio, ook digitale radio via de ether gaan aanbieden. Het kabinet wil hiermee de verdere digitalisering van de ether stimuleren.  Voor de consument biedt dit veel voordelen. Digitalisering leidt tot een betere geluidskwaliteit, meer keuzevrijheid, een groter programma-aanbod en nieuwe diensten. Gelijktijdig met de verlenging wordt de radiostations daarom ook een vergunning verleend voor digitale radio-omroep.

Marktconforme vergoeding
De landelijke commerciële radiostations betalen een marktconforme vergoeding voor de verlenging van de vergunning. De hoogte hiervan varieert, en is afhankelijk van de marktwaarde van de frequentie. SEO Economisch Onderzoek, TNO en het Instituut voor Informatierecht (IViR) hebben met een onafhankelijk onderzoek de hoogte van deze vergoedingen bepaald.