Slimme Meters op 169MHz

gasmeter

gasmeterDe waarschijnlijk allereerste op grote afstand uitleesbare meter-module is op de markt gekomen, welke in de 169MHz band werkt. De module voldoet aan de nieuwe prEN 13757-4:2011 standaard, en werkt in de nieuwe geharmoniseerde frequentieband voor het uitlezen van meters welke geldt voor de Britse eilanden en Europa.

 

Het normale bereik wordt gesteld op 1.5 km in bebouwde omgevingen en 20 tot 40 km in open terrein bij het gebruik van kwart golf antennes. De module ondersteunt twee-weg communicatie met 2.4 en 4.8 kbps in 6 narrowband kanalen, en 38.4 kbps in een 50 kHz kanaal.

Dit soort draadloze oplossingen zijn een veel betere benadering van het op afstand uitlezen van meters dan via de ethervervuilende PLT techniek dat breedband rotzooi uitzendt via de lichtnet bedrading. PLT kan het plezier van het radioluisteren over een groot gebied verzieken.

Op voorstel van de firma Radiocrafts is een nieuwe smalband communicatie mode gedefinieerd binnen de Wireless M-Bus standaard. De combinatie van het gebruik van een VHF frequentie, echte smalband en een hoog uitgangsvermogen levert een superieur bereik op, zelfs in bebouwde omgevingen.

Als 's-werelds eerste compacte HF module in de markt dat voldoet aan de laatste standaard, biedt het echte smalband performance in een 12.5 kHz kanaal, en tot 500 mW uitgangsvermogen, waardoor een link budget (de verzwakking die het signaal mag onderdaan alvorens onneembaar te worden) van 150 dB ontstaat.

De module beschikt over de in de industrie leidende Wireless M-Bus protocol stack, waarmee batterij gevoede meters, concentrators en repeaters ondersteund worden.

The RC1700HP-MBUS is een SMD module die slechts 12.7 x 25.4 x 3.3 mm meet, en is pin compatible met dezelfde kleine form factor als de andere Wireless M-Bus modules (868 MHz en andere frequenties) van Radiocrafts. Alles wat je nodig hebt is twee pennen voor data, twee voor de voeding en één voor de antenne. Er is een UART interface beschikbaar voor seriële communicatie en configuratie. De antenne wordt rechtstreeks op de 50 Ohm HF pen aangesloten. Daarnaast is de RC1700HP-MBUS module goedgekeurd voor gebruik volgens de Europese radio wetgeving voor licentie-vrij gebruik en hij is CE gekeurd.

Lijkt me een perfect ding om uit de meter te slopen en om te katten naar 144.800 om zo een nieuwe high-speed APRS net de bouwen HI. Alles beter dan PLT als het om meters uitlezen gaat.Ik ben wel benieuwd hoe je in een bebouwd gebied zo duizenden meters uit gaat lezen zonder congestie. Interessant is het concept wel.