Engelse geheime dienst heeft last van PLC

spion

spion Een document dat opgesteld werd door de spectrum manager van de Engelse geheime afluisterdienst GCHQ, dat overigens door de organisatie zelf ontkend wordt, heeft nog meer aandacht getrokken naar de storing die door PLC (Power Line Communication) apparaten veroorzaakt wordt.

 

Het document werd geschreven door [een overheidsmedewerker waarvan de naam op verzoek verwijderd is], van de overheids-afluisterorganisatie GCHQ , en wekt de suggestie dan PLC apparaten op dit moment al storing veroorzaken tijdens de afluisteroperaties van GCHQ. Maar nadat het document in maart naar de radio-amateurgemeenschap gelekt werd, betitelde de organisatie het document plotseling als "een document dat nooit officieel is uitgegeven, en waarin diverse onjuistheden staan".

Het document was opgesteld in mei (2010) en werd gelekt in maart, waarna het op de Ban PLT website werd geplaatst. Op het eerste gezicht lijkt het een behoorlijk vernietigend rapport, dat beschrijft dat GCHQ "op dit moment al een toename van de HF ruisvloer meet in de omgeving van onze HF ontvangststations, met grote verschillen tussen de niveau's gedurende de dag en de nacht", hoewel het verder opmerkt dat seizoens- en meteorologische factoren eveneens invloed hebben op de signaalsterktes.

Als power line networking de spionagewereld al hoofdpijn bezorgt, dan is dat een serieus probleem. En PLT kit werkt inderdaad precies in de banden die door de Numbers Stations gebruikt worden.

Numbers Stations zijn mysterieuze radio-uitzendingen die al sinds de 50-er jaren van de vorige eeuw bestaan. Ze zenden gesproken getallen uit die volledig willekeurig lijken te zijn, en algemeen wordt aangenomen dat het instructies zijn voor spionnen in het veld. De stations zijn duidelijk belangrijk voor de Engelse inlichtingendiensten, en er zijn nog andere gebruikers van HF voor de grote afstanden waar GCHQ graag naar wil luisteren: HF wordt nog steeds algemeen gebruikt in het scheepvaartverkeer bijvoorbeeld, ook al gaan er niet echt veel internationale telefoongesprekken meer overheen zoals vroeger het geval was.

Dus het lijkt erop dat niet alleen de baardige radio-amateurgemeenschap protesteert tegen PLT, hoewel [de persoon die we niet mogen noemen] heel toevallig wel onderdeel uitmaakt van die gemeenschap. Hij heeft alleen geen baard, wel een snor, en is een enthousiast radio-amateur die toevallig ook voor de GCHQ werkt…

Dat betekent niet dat daarom geen waarde aan zijn mening gehecht moet worden, zoals GCHQ laat weten, maar door afstand te nemen van het document zegt GCHQ eigenlijk dat het geen last geeft van PLT kit tijdens hun werkzaamheden. Mogelijk liegt GCHQ – per slot van rekening mag je van je spionnen enige misleiding verwachten – maar waarschijnlijker is dat de organisatie haar luisterstations op veilige afstand installeert van locaties waar mensen power line kits zouden kunnen gebruiken.

Vandaag, 18 mei 2011, gaat het PLT storingsprobleem door Mark Lancaster besproken worden in het Engelse parlement. Mark Lancaster, parlementslid voor Milton Keynes North, heeft het als spoeddebat op de agenda gezet naar aanleiding van het verzoek van een van zijn (radio-amateur) supporters.

Wat weer een andere manier is waarop de radio amateurgemeenschap vecht om de bewustwording van de storingsproblematiek veroorzaakt door PLT kit onder de aandacht te brengen, terwijl het Engelse AT (Ofcom) blijft ontkennen dat er sprake is van storing en er op wijst dat ze er niets aan zouden kunnen doen als het wél zo was.

De meeste doorsnee radiogebruikers, die 's-morgens gewoon naar de Engelse equivalent van Everst staat op willen luisteren, zullen gewoon een grotere antenne kopen (nog gebruikelijk in Engeland; niet iedereen heeft CAI zoals wij), of klagen dat DAB toch niet zo goed is als FM altijd was, terwijl ze nooit zullen weten dat het hun PLT apparatuur is dat de problemen veroorzaakt. Tenzij radio-amateurs ze dat zullen blijven vertellen.