Galileo nu echt van start

Galileo

Galileo Zou het er dan toch nog van komen… Het is de bedoeling dat op 20 oktober de eerste twee satellieten van het Eupese navigatiesysteem Galileo gelanceerd gaan worden, precies een dag voordat we wereld alweer vergaat .

 

Of ze er twee vergeten zijn weet ik niet, want in april 2008 was al sprake van de lancering van een tweede Galileo satelliet. Dit wordt de eerste van een serie Galileo satelliet lanceringen door Arianespace vanaf de Europese lanceerbasis in Frans Guiana.

De aankondiging volgt op een gedetailleerd review dat op 12 mei plaatsvond onder voorzitterschap van de algemeen directeur van het European Space Agency (ESA) en met medewerking van Arianespace en belangrijke industriële aannemers, die gezamelijk tot de conclusie kwamen dat alles gereed is voor een lancering in oktober.

De twee Galileo satellieten worden uitgezet met een Soyuz raket. De lancering in oktober wordt de eerste Soyuz vlucht vanaf de nieuwe lanceerfaciliteiten in Frans Guiana, gebouwd met behulp van het ruimtevaartprogramma van het European Space Agency.

Jean-Jacques Dordain, algemeen directeur van het ESA, wijst op het belang van deze lancering: "De lancering in oktober wordt een perfect voorbeeld van Europese en internationale samenwerking. Aan de ene kant brengen we de eerste operationele Galileo satellieten in hun baan, als resultaar van de samenwerking ussen de Europese gemeenschap en ESA."

"Aan de andere kant is dit de eerste lancering van een Soyuz raket vanaf Frans Guiana, mogelijk gemaakt door de samenwerking tussen het ESA en Rusland."

"Arianespace is trots en vereerd om aan dit innovatieve project te mogen bijdragen, waarbij de innovatieve technologieën welke continu ontwikkeld worden in Europa en waar alle burgers profijt van hebben, goed uit de verf komen," zei Jean-Yves Le Gall, directeur van Arianespace.

"Ik wil de Europese Commissie en ESA bedanken voor de keuze van onze lanceerfaciliteiten, een erkenning van onze marktleiderschap."

"Met deze lancering schrijven we een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis, omdat we beginnen met de lancering van Soyuz raketten vanaf het Guiana Space Centre. We zullen meer dan ooit in staat zijn om een scala van lanceerfaciliteiten aan te bieden aan klanten van over de hele wereld."

Galileo moet de civiele – gratis – tegenhanger worden van het Amerikaanse militaire Global Positioning System (GPS). Door budgettaire problemen heeft het project echter een tijd stilgelegen.