Sociale netwerksite voor radio amateurs

QSLLogbooklogo

QSLLogbooklogo Het kon niet uitblijven: naast LinkedIn, Hyves, Facebook, Twitter en vast nog wel meer sociale netwerksites die me nu niet te binnen schieten, is er nu ook een sociale netwerksite voor radio amateurs.

 

 

QSLogBook werd al in februari 2011 gelanceerd als een website-gebaseerde sociale netwerk niche. Gebruikers kunnen een profiel aanmaken. Van daaruit kan je dan de profielen van andere gebruikers zien, berichten sturen en lid worden van groepen die gebaseerd zijn op gemeenschappelijke interessen of andere factoren. Gebruikers kunnen daarnaast geclassificeerde advertenties plaatsen.

De naam QSLogBook maakt al duidelijk dat de site bedoeld is voor radio amateurs. Die kunnen dan QSL kaarten uitwisselen en daarmee een tweeweg conversatie beginnen. Als onderdeel van je profiel kan je dan een QSL kaart posten die gepersonaliseerd is met eigen foto en informatie, op dezelfde manier zoals dat vroeger met papieren QSL kaarten ging.

Achtergrond

Zendamateurs gebruiken al jaren QSL-kaarten om tweeweg radio verbindingen te bevestigen. Op de kaarten staat dan de call en informatie over of foto's van de desbetreffende amateur. Het uitwisselen van kaarten was vaak een probleem, in het bijzonder in gebieden waar de postbezorging onbetrouwbaar was. Voor amateurs was het vaak ook moeilijk om kaarten te versturen.

Hoewel het mogelijk was voor individuen om een QSL-kaart naar een lokale radio amateurclub te sturen, was ontvangst door de leden van die club niet gegarandeerd, en al helemaal niet als je je niet bij een club kon aansluiten. De problemen van postverzending kunnen makkelijk omzeild worden door het gebruik van een sociale netwerksite.

Als gevolg daarvan wilde oprichter van LSLLogBook Don Dubuque een website maken die het amateurs makkelijke maakt om met elkaar te communiceren en informatie uit te wisselen.

Website

QSLogBook is zeker niet de enige site die voor radio amateurs gemaakt is, maar heeft wat voordelen ten opzichte van andere sites zoals Hamradiotube of HamWave. De genoemde sites geven specifieke informatie over een individuele amateur of een club, of geeft algemene informatie. QSLogbook stelt gebruikers in staat om nieuws en informatie te publiceren, maar heeft daarnaast de mogelijkheid om met gebruikers van over de hele wereld calls en frequenties uit te wisselen (Dat heet toch DX-cluster? – red.)

Er zijn een aantal opties die sociaal netwerken makkelijker maken binnen QSLogBook. Gebruikers kunnen niet alleen hun contacten zien (“friends” genoemd), maar ook de contacten die aan hun vrienden gelinked zijn. Op die manier kan je je hele sociale netwerk zien.

Verder kunnen gebruikers GMaps met hun huidige locatie tonen, plus blogs en andere informatie die interessant kunnen zijn voor andere gebruikers. Lid worden kost niets. Er is ook voorzien in een chat functie zodat je direct met elkaar kunt communiceren in plaats van via berichten. In tegenstelling tot andere sociale netwerk sites kan je binnen QSLogBook wel communiceren met gebruikers die niet als vriend aangemerkt zijn.

Hoe een gebruikersprofiel eruitziet kan je zelf bepalen, maar je moet wel je echte naam gebruiken om een profiel aan te maken. Deze mogelijkheid om het uiterlijk van een profiel te veranderen maakt de site onderscheidend ten opzichte van sociale netwerksites als Facebook waarbij gebruikers verplicht worden een specifieke stijl of profiel te gebruiken.

De site haalt zijn geld uit advertenties, hoewel de advertenties op dit moment voornamelijk amateurradio-gerelateerd zijn.

Voor verslaafden aan sociale netwerksites wellicht een nieuwe mogelijkheid om vrienden te maken. Persoonlijk zie ik het niet gauw als vervanging van LotW of eQSL, domweg omdat nog meer versnippering niet goed is, en er geen status aan het uitwisselen van QSLs ontleend kan worden – van belang bij het verkrijgen van awards – en dat is bij LotW wel het geval.