Nieuwe WiFi standaard haalt 1Gb/s

wifi

wifi De ontwikkelingen op WiFi gebied staan niet stil. Het Japanse Nippon Telegraph and Telephone (NTT) Corp heeft een prototype getoond van een data transmissie systeem volgens de "IEEE802.11ac" nieuwe-generatie draadloze LAN standaard.

 

 

Eerder al deze maand werd bekend dat een nieuwe revolutionaire techniek er voor moet gaan zorgen dat er een transparant netwerk ontstaat waarin iedereen een hoge snelheid kan halen door toepassing van DIDO techniek. Dat heeft nog een hoog hocus-pocus gehalte, maar de 802.11ac standaard is nu dus door NTT getoond.

NTT demonstreerde het systeem tijdens de Wireless Technology Park (WTP) 2011 beurs, die op 5 en 6 juli 2011 plaatsvondt in Yokohama City, Japan.

IEEE802.11ac is een nieuwe-generatie draadloze LAN standaard die claimt een effectieve overdrachtssnelheid van 1 Gbp/s per systeem te halen. NTT is van plan het systeem binnen een paar jaar commercieel aan te bieden als a high-speed draadloos LAN systeem voor zakelijk- en thuisgebruik.

Tijdens de WTP liet NTT een systeem zien dat draadloos gegevens naar drie gebruikers tegelijk kan sturen met een effectieve overdrachtssnelheid van 120Mbp/s. De hoge snelheden werden gehaald door toepassing van een space division multiplex verbindingsmethode gebaseerd op multi-user MIMO (multiple input multiple output) techniek dat door het bedrijf ontwikkeld is voor gebruik in de 5GHz band.

NTT gebruikt voor het nieuwe systeem zes antennes voor zenden en drie antennes voor ontvangst. Aan de zenderkant werd een multi-user MIMO signaal processor gebruikt die werd gevormd door een FPGA (field programmable gate array). Deze voert de bewerkingen uit die nodig zijn voor de space division terwijl hij ondertussen ook nog allerlei parameters aanpast. In de toekomst wordt een chip gebruikt die helemaal gemaakt is voor dit type draadloze LAN en die voert dan de bewerkingen uit die nu nog door de FPGA gedaan worden, zegt het bedrijf.

NTT heeft al eerder apparatuur ontwikkeld dat verbindingen maakt op basis van de multi-user MIMO techniek. Maar deze keer is het prototype compatible met de IEEE802.ac standaard. De IEEE802.11ac standaard moet in 2013 helemaal af zijn.

Tijdens de WTP liet NTT ook nog een transceiver module zien voor de millimeter-band waarbij de 60GHz band gebruikt werd. De bedoeling is om daarmee een draadloos LAN te maken waarbij alles in een module gebouwd wordt.

Systeem

 

tx-antennes

 

rx-anatennes