Repeater nieuws

Repeater

RepeaterEr is een hoop nieuws te melden uit repeaterland. Vandaar maar een verzamelitem met gegevens over diverse repeaters in de regio en/of net daarbuiten.

 

 

Om te beginnen maar onze eigen repeater, PI3RAZ. Deze vertoont de laatste weken kuren. Meestal aan het einde van de middag zit er een sterke kraak in, die soms zo sterk is dat QSOs onmogelijk zijn. Het probleem is niet constant, en lijkt niet echt te koppelen aan externe omstandigheden als wind of regen. Vooral zwakke signalen hebben er last van. De repeater stond toch al op het lijstje voor groot onderhoud, en dan kan dit probleem gelijk meegenomen worden. Tot die tijd is het dus mogelijk dat er een kraak op het repeatersignaal zit. Dat ligt dan niet aan je set.

Repeater Leiden (PA2LDN) is weer gesignaleerd. Alhoewel de officiële frequentie 430,2250-UIT/431,8250 MHz-IN was, schijnt de frequentie nu 430,2375 MHz te zijn, met +1,6 MHz-shift. Of dit nu definitief is, is niet bekend. De website van PI2LDN is voortdurend onder constructie en biedt geeninformatie. Even afwachten maar.

D-star repeater Amsterdam. Vanaf donderdag 18 augustus 2011 is er een tweede digitale (stads-)repeater in de lucht voor een (proef-)periode van twee maanden (op een tijdelijke frequentie en roepletters).

Het verschil tussen PI1WBS en PI1RYS is dat de nieuwe repeater geen internet heeft. Daardoor zal men geen buitenlandse stations of collega's uit andere provincies ontvangen.

Amsterdam is een grote stad waar veel zendamateurs komen. Wanneer er landelijk gewerkt word, zal de bestaande repeater PI1RYS berichten blijven uitzenden. Diverse zendamateurs luisteren mee uit de regio. Hierdoor kunnen amateurs die onderling willen werken in Amsterdam, het internet niet los gooien.

Daarom staat voor een periode van 2 maanden een tweede d-star in Amsterdam. Van de reacties zal afhangen of de 'stads'-repeater in Amsterdam zal blijven.

De frequentie is 439,3000 MHz, shift -7,6 MHz, callsign: R1: PI1WBS B  R2: PI1WBS G.

Meer informatie: www.shelltoren.nl.

Gouda – PI2SWK weer in de lucht. Na modificatie en onderhoud is de 'GOUDSE stroopwafel REPEATER' weer terug van weggeweest. PI2SWK is weer in de ether en goed te werken op de frequentie: 430,2625 MHz-UIT en 431,8625 MHz-IN, maar wel met 88,5 Hz-CTCSS.

Amsterdamse omzetter PI2ASD weer terug: sinds woensdagavond (7 september) rond 20.00 uur is de repeater in de lucht  vanaf een nieuwe locatie: De Shelltoren in Amsterdam, voor onbepaalde tijd. Meer info via: www.shelltoren.nl en zie ook: www.rembrandttoren.TK  Frequentie 430,2000 MHz +1,6 MHz shift; 88,5 Hz CTCSS

Eveneens in Amsterdam staat een bemande repeater, welke dagelijks van 15:00 – 2400 in de lucht is. De repeater op 439.1875 MHz shift -7.6 MHz toon 110.9 Hz werkt in Amsterdam uitstekend. Een ongekende drukte op de repeater sinds de plaatsing twee weken geleden.