Update 5MHz activiteit

Griekse vlag

Griekse vlagManos Darkadakis SV1IW – voorzitter van de Griekse amateurvereniging R.A.A.G., heeft nieuwe informatie over de vorderingen van de experimenten op 5MHz. Dit nadat Griekenland recent toestemming heeft gekregen om op 1 frequentie in deze band te mogen experimenteren.

 

Het baken waar de Grieken aan werkten is klaar en staat al een paar dagen onder test. De frequentie is 5398.5 kHz (CW) om storing aan gewone gebruikers van dit kanaal (meest Engelse amateurs) te voorkomen. De 5MHz band is in de meeste landen ingedeeld in kanalen, waarbij altijd in USB gewerkt wordt en de "dial frequency" (dus wat de VFO zegt op het display) 1,5kHz onder de center frequentie ligt. Het kanaal is dus 5400kHz, met de VFO op 5398.5kHz. Het baken heeft momenteel 30W uitgangsvermogen in een niet-resonante antenne.

Het baken is meestal in de lucht tussen 1900-0600 UTC (20:00-07:00 lokale wintertijd). Soms ook niet, vanwege HF activiteiten op de test site, dus probeer het op andere dagen als je niets hoort. Vanaf begin 2012 moet het baken probleemloos te beluisteren zijn. Het baken zendt in het volgende patroon uit op T+15 seconden (T= minuut 00, 15, 30, 45 van elk uur)

5 seconden een toon op 10% van het vermogen, dus ~3W

3 seconden een toon op 50% van het vermogen, dus ~15W

"
2 seconden pauze

5 seconden een toon op 100% van het vermogen, dus ~30W

2 seconden pauze

Psk31 bericht : "___De SZ1SV SZ1SV beacon reports sv1iwraag.org"

CW bericht : "de SZ1SV SZ1SV SK"

Het baken kan gemonitored worden met de GB3RAL.zip software van Peter Martinez G3PLX. Omdat de software 3 tijdsloten monitort, wordt alleen de eerste gebruikt (rode grafiek)

De Grieken accepteren skeds in elke mode maar geven de voorkeur aan CW. Niet wat wij daar wat aan hebben… Maar rapporten of verzoeken om meer informatie kunnen naar sv1iwraag.org

Denk eraan dat dit het enige station is met toestemming om 5MHz te gebruiken (SZ1SV). De band is niet open voor andere SV stations"

Wat het wel leuk maakt is dat er ook een bericht in PSK31 verzonden wordt. Meestal geven bakens uitsluitend CW berichten en het gros van de amateurs verstaat dat niet (meer). Maar nu kan je met een PSK programmaatje dus ook eens luisteren op deze onbekende band.