Linux-computer van 20 euro vanaf eind januari te koop

Pi

piEen Britse stichting ontwikkelde de Raspberry Pi, een piepkleine en supergoedkope ARM-gebaseerde Linux-computer die jongeren ertoe wil aanzetten een technische opleiding te volgen. De kleine hobbycomputer is vanaf eind januari via het internet te koop.

 

 

De Raspberry Pi is een volwaardige Linux-computer met de omvang van een kredietkaart. Hij wordt geleverd zonder kastje: dat moet je er zelf omheen bouwen. (Later zal er wel een extern kastje beschikbaar komen.) Maar hij heeft alle aansluitingen die nodig zijn om hem direct te kunnen gebruiken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi

De goedkoopste uitvoering van 25 dollar (20 euro) heeft geen Ethernet-poort, de duurdere van 35 dollar (27 euro) heeft die wel en biedt ook dubbel zoveel intern geheugen als de 128MB-basisuitvoering. Op de ingebouwde usb 2.0-poort past een usb-hub en via die omweg kun je een WiFi-stick, een extern geheugen, een muis en een toetsenbord aansluiten.

De kleine hobbycomputer heeft een 700 MHz Broadcom BCM2835 ARM 11 SoC (System on a chip), met een videoversnellingschip (GPU) die Full HD 1080p en Blu-ray-video kan afspelen via de ingebouwde HDMI-poort. Ook past er een SDCard geheugenkaartje in. Stroom betrekt de Rapsberry Pi van een 5v micro USB-aansluiting, maar je kunt hem eveneens van stroom voorzien met behulp van vier AA-batterijen. De computer draait Debian, Fedora en ArchLinux.

De gelijknamige Britse stichting ziet deze goedkope computer op de eerste plaats als een educatieve hobbycomputer om jongeren te interesseren voor een technische opleiding, net zoals de overigens veel duurdere BBC-microcomputer uit de jaren tachtig. Oorspronkelijk zou de Raspberry Pi eind vorig jaar te koop zijn, maar de lancering is nu uitgesteld tot eind deze maand.

Iedereen kan er eentje kopen, dus ook gebruikers die niet aan een onderwijsinstelling zijn verbonden. Heel wat hobbyisten ontwikkelen immers eigen software voor de Raspberry Pi. Zo is XBMC, populaire mediaserversoftware, geschikt gemaakt voor de Raspberry Pi, zoals op onderstaande video te zien is. Op die manier kun je zelf een extreem goedkoop alternatief voor Apple TV bouwen, want XBMC biedt een vergelijkbare functionaliteit.

http://datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2012/01/11/linux-computer-van-20-euro-vanaf-eind-januari-te-koop/article-4000028914506.htm#

http://www.raspberrypi.org/

 

Eén gedachte over “Linux-computer van 20 euro vanaf eind januari te koop”

Reacties zijn gesloten.