Dorpsbewoners graven zelf snel glasvezelnet

glasvezel

glasvezelLindsey Annison wilde in landelijk Lancashire snel internet voor haar kinderen, maar stuitte op het 'in en in arrogante' British Telecom. Met Annison graven nu honderden buurtgenoten vrijwillig greppels voor hun eigen glasvezelnetwerk – en beheren dat zelf.

 

 

 

 

"We zijn het wachten spuugzat." Ook een half miljoen Nederlanders in de provincies zijn verstoken van snel internet. Zij beginnen coöperaties uit onvrede over dove aanbieders en steken soms zelf de schop in de grond.

"Wij zitten waar British Telecom nooit komt. Maar als landelijk Lancashire economisch wil meetellen, dan moeten we nu glasvezel aanleggen", zegt Annison uit het onherbergzame gebied in noordwestelijk Groot-Brittannië, waar ze welgeteld 1322 percelen aansluit.

„Het werk van Annison is voor aanbieders van netwerken een waarschuwing: het kan ook anders”, zegt directeur Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper.

In Nederland beginnen veel bewoners en bedrijven niet zelf. Het aanbod is groot: KPN, Tele2, Online. In buitengebieden met alleen telefoon en zonder kabeltelevisie is dat anders. Daarom zoeken steeds meer bewoners collectief aansluiting bij kabelleggers als Reggefiber.