Australïe verliest stuk 70cm band

acma logo

acma logoHet Australische AT, ACMA, heeft het WIA (Wireless Institute of Australia) geadviseerd het 70 cm amateurband segment van 420 tot 430 MHz per 1 januari te onttrekken aan de amateurdienst. De amateurs hadden dat deel op secundaire basis in gebruik.

 

 

Internationaal is in alle drie de IARU regio's het banddeel 420 – 430 MHz primair toegewezen aan vaste en mobiele stations, en secundair aan radiolocatie (zoals DGPS), met een voetnoot dat de band op secundaire basis gebruikt mag worden door radio amateurs in uitsluitend Amerika, Jamaica, de Philippijnen en Australië. Het gebruik van de band in Australië was beperkt tot Advanced licentiehouders en verder nog beperkt door uitsluiting van gebruik in de gebieden New South Wales, de Australian Capital Territory, de omgeving van Jervis Bay, Sydney, Perth en Melbourne.

In april 2008 berichtte het WIA over een publieke raadpleging door de ACMA als onderdeel van de herwaardering van de band 403 – 520 MHz. Uit de hele opzet bleek al dat het duidelijk was dat de amateurband 420 – 450 MHz onder vuur zou komen te liggen. Al vrij vroeg werd het banddeel 430 – 450 MHz aangemerkt als "niet ter discussie" tijdens de herwaardering. Toch gaf de ACMA aan dat het segment 440-450 MHz op secundaire basis gebruikt zou kunnen worden door land mobiele diensten die tijdelijk ergens ondergebracht moeten worden tijdens een verhuizing (van frequenties).

In September 2008 rapporteerde het WIA over de ingebrachte documenten van de ACMA, en in Juni 2010 berichtte het WIA over verdere aankondigingen van de ACMA. Uit een analyse van het WIA blijkt dat het 70 cm bandplan aantoont dat het segment 420 – 430 MHz voor een groot deel onderhevig is aan beperkingen.

Het banddeel 420 – 430 MHz is in Australië primair toegewezen aan radiolocatie en mobiel gebruik. Dat primaire mobiele gebruik wordt grotendeels veroorzaakt door overheidsnetwerken die essentiële- en noodnetwerken ondersteunen t.b.v. politie, brandweer en ambulancediensten. Dat gebruik begon in 1999, en sinds 2009 verzorgt de Council of Australian Governments de samenwerking en harmonisatie van deze diensten. Het enige probleem dat veroorzaakt wordt door het afnemen van dit bandsegment van de radioamateurs is dat er een aantal repeaterlinks in dat segment zitten die nu voor 1 januari 2013 verhuisd moeten zijn. Zo'n 34 licentiehouders hebben er last van, meest clubs, en er zijn 73 separate toewijzingen bij betrokken.

In meerdere delen van de wereld ligt de 70cm amateurband onder vuur. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat in MegaHertzen de 70cm band op zichzelf groter is dan de som van alle andere amateurbanden bij elkaar. Zelfs ons 10MHz brede segment is groter. En met de opkomst van steeds meer mobiele diensten neemt de vraag naar bandbreedte alleen maar toe. Vraag in je directe (niet-amateur) omgeving maar eens rond wat men belangrijker vindt: dat de amateurs die band behouden, of dat de ondervraagde sneller kan internetten met zijn/haar mobiel. Het antwoord is vast niet moeilijk te raden.