Experimenten met de gras-antenne

gras antenne

gras antenneDegenen die ons een beetje volgen weten dat Gert PE0MGB momenteel ergens in Frankrijk verblijft. Elke avond proberen we even een verbinding te maken op 7.190 en de meeste dagen gaat dat goed. Zo hoog in de band is het toch altijd wat rustiger. Gisteren hebben we een test gedaan met de gras-antenne.

 

 

 

Voor degenen die niet weten wat dat is: zie ook dit artikel over deze antenne. In het kort komt het er op neer dat je deze antenne niet ophangt, maar op de grond uitrolt. Volgens de theorie zou de afstraling van de antenne uitgedoofd worden door de via de ideale bodem gereflecteerde virtuele antennegolf. Alleen is in de praktijk de bodem niet ideaal, en treedt er een afstraling op met een hoek van tussen de 10 en 25 graden vanaf de lange zijde van de antenne. Maar werkt het ook?

Dat vroegen wij ons eerder al af en daarom stond dit experiment eigenlijk al op het lijstje van uit te voeren testen tijdens onze Luxemburg-expeditie. Alleen is dat er toen door tijdgebrek bij ingeschoten. We hebben altijd zoveel plannen dat niet alles uit te voeren is. Maar Gert had alle materialen in de sleurhut meegenomen en het afgelopen weekend gebruikt om de antenne eens uit te rollen over de grond. Pech was alleen dat hij de meeste ruimte richting het zuiden had, en zoals men weet, ligt Nederland vanuit Frankrijk gezien in het noorden. Desalniettemin gisteren toch maar eens geprobeerd.

Om 21.00 was Zoetermeer weer verzameld rond de radio's en werd verbinding gemaakt met Gert. (Sorry Henny, Hazerswoude natuurlijk ook…) De condities hielden niet over, wat weinig ruimte bood voor wat betreft signaalverlies. Gert was net boven de ruis bij ons. Na eerst QSY gegaan te zijn naar 7.188 – waar wij een hoop QRM hadden – en vervolgens naar 7.195 – waar Gert weer veel QRM had – zijn we toch maar op deze laatste frequentie blijven hangen. Overigens werd er ook naar ons geluisterd via de WebSDR van de Universiteit Twente, zoals je ook op onze Facebook pagina kunt lezen. Zendend waren PA2HW, PA3HK en PA3CNO in de lucht, met in Frankrijk natuurlijk F/PE0MGB. Luisterend waren er nog wel wat meer amateurs QRV. En toen werd omgeschakeld naar de gras-antenne.

Gert was te horen. Maar niet te verstaan. De gras-antenne was zeker een S-punt slechter dan Gert's G5RV. En die ruimte hadden we gisteren gewoon niet, zoals ik al schreef. Was hij nou S9+40dB, dan kan je wel wat hebben, maar met een S5 tot S7 heb je eigenlijk geen speelruimte. Gert had eerder op de dag al wat verbindingen gemaakt met de gras-antenne, en daar zaten best leuke verbindingen tussen, zoals met Jersey en Marokko. Daarbij moet je wel in aanmerking nemen dat de antenne feitelijk 180 graden de verkeerde kant op wees voor Nederland.

Wat wel een interessant fenomeen was, was dat Gert Henny en mij op de gras-antenne harder hoorde dan op de G5RV, en dat Hugo meldde dat hij Gert beter hoorde op de gras-antenne dan toen hij op de G5RV uit kwam. Andersom hoorde Gert Hugo slechter met de G5RV dan Henny en mij. Het verschil? Hugo werkte met een Diamond CP6 vertikale antenne, en zowel Henny als ik gebruikten een Inverted-V. Henny had ook de end-fed antenne uitgespannen, maar horizontaal. Qua polarisatie niet anders dan de Inverted-V en de end-fed deed het op deze manier zelfs ietsjes slechter dan de Inverted-V. (Overigens ving Gert eerder die dag een gesprek op tussen twee amateurs die ook antennes aan het vergelijken waren en waarbij met droge ogen beweerd werd dat de ene antenne meer "laag" had dan de andere. Komt vast door de aan het koper toegevoegde zilver-ionen, volgens Henny. Het duurde wel even voor we weer konden praten, trouwens..) Zelf heb ik naast de Inverted-V ook nog een draadje in de gemeenteboom, maar die is eveneens horizontaal en pikt door zijn geringe hoogte ook nog eens veel meer storing op dan de Inverted-V.

Het moraal van het verhaal: De gras-antenne is zeker niet onbruikbaar. En al helemaal niet als je geen bomen in de buurt hebt, of anderszins geen alternatief vanwege zeikende buren of campingbeheerders. We zijn vast van plan het experiment nog een keer over te doen, maar dan met de gras-antenne richting noord. Eens kijken of dat nog uitmaakt. Hou ons dus in de gaten op of rond 7.190 om 21.00, desnoods via web-sdr sites. Er zijn er genoeg, en rapporten zijn altijd welkom.