Duitse stress door CTCSS verplichting

Repeater

RepeaterIn Duitsland is er verontwaardiging ontstaan over het verplicht stellen van het gebruik van CTCSS op amateur repeaters. De IARU heeft namelijk besloten dat alle analoge telefonie amateur repeaters in IARU regio 1 voor het einde van 2014 uitsluitend opengestuurd mogen worden met een CTCSS sub-audio toon.

 

 

In Duitsland is daar nogal wat ophef over ontstaan. Er zou door de repeaterbeheerders en -gebruikers te veel moeten worden geïnvesteerd. Het plan voor het verplicht stellen van CTCSS heeft alles te maken met de steeds groter wordende groep digitale (D-Star) repeaters. Met CTCSS is het mogelijk om analoog en digitaal naast elkaar te draaien op dezelfde frequentie. In de eerstvolgende vergadering van de IARU, in april 2013, zal door de DARC opnieuw overleg worden gevoerd over deze omstreden maatregel. De DARC heeft inmiddels laten weten dat de overgangstermijn naar tenminste 2020 verschoven moet worden.

De problemen zullen voornamelijk aan de repeaterzijde plaatsvinden. Het is nauwelijks voorstelbaar dat het merendeel van de Duitse amateurs nog met apparatuur werkt waar CTCSS niet standaard in aanwezig is. Bijna alles wat na 1990 op de markt is gekomen, is voorzien van CTCSS encoding. Maar voor de repeatercontrollers ligt dat natuurlijk anders.

Naast het parallel werken van digitale en analoge repeaters op dezelfde frequentie, heeft het ook voordelen voor het ongewenst opengaan van repeaters op signalen die niet voor de repeater bedoeld zijn. Dat geldt niet alleen voor storingsbursts waar repeaters zonder CTCSS op open kunnen gaan, maar ook voor stations die over andere repeaters op dezelfde frequentie werken. Met het ingaan van de herfstcondities (afgelopen zaterdag werd via PI3RAZ Frans gesproken door ON-stations die vermoedelijk over Antwerpen werkten) zijn weer stations van verder weg te horen, en een CTCSS filter zorgt ervoor dat de lokale repeater dan niet open gaat op signalen die voor andere repeaters bedoeld zijn. Maar als het dus aan de Duitsers ligt, wordt de plicht een paar jaar opgeschoven.