Pyroelektrisch energy harvesting

pyro

pyroWetenschappers van het Georgia Institute of Technology en de Chinese Academy of Sciences hebben een pyroelektrische nanogenerator ontwikkeld die in staat is om een Li-ion accu op te laden door temperatuurverschillen in de omgeving om te zetten in elektriciteit.

 

 

 

Tot nu toe konden dit soort nanogeneratoren slechts spanningen van minder dan 0,1 V en stromen van minder dan 1 nA leveren. De nieuwe pyroelektrische nanogenerator (PENG) levert een spanning van maximaal 22 V en een piekstroom van 430 nA bij een temperatuurvariatie van 45 K met een snelheid van 0,2 K per seconde.
 

De PENG bestaat uit een dunne laag lood-zirconaat-titanaat (PZT) met een dikte van 175 µm en afmetingen van 21 mm x 12 mm. De generator heeft een stroomdichtheid van 171 nA/cm² en kan met één temperatuurpuls een LC-display gedurende 60 seconden laten werken. De onderzoekers konden met de generator een Li-ion accu in drie uur opladen van 650 tot 810 mV en met de opgeslagen energie vervolgens een groene LED gedurende enkele seconden laten branden. Met een groter generatoroppervlak verwachten de onderzoekers draadloze sensoren te kunnen voeden.

Als je dit zo leest moet er nog heel wat werk verzet worden om een qrpp transceivertje op temperatuurverschillen te laten werken!