AM-radio wordt uitgefaseerd in Engeland

UK flag

UK flagUit Engelse overheidsdocumenten blijkt dat men van plan is om de AM omroepzenders niet langer te gebruiken voor noodcommunicatie en helemaal met AM-omroepzenders te stoppen vanaf 2016.

 

 

Het rapport "Impact of a Radio Switchover on the Government’s Emergency Communications Policy" zegt daarover: 

De dekking van AM zenders in Engeland is nagenoeg 100% en wordt verzorgd door een klein aantal zenders die snel in te zetten zijn in het geval van een nationale ramp.

Ondanks dat AM omroep overal te ontvangen is, is het aantal huishoudens dat AM kan ontvangen en dat er ook voor kiest om er gebruik van te maken, sterk aan het afnemen.

De afnemende waarde van het AM platform wordt het best geïllustreerd door de zaak van het National Attack Warning System (NAWS).

Het gebruik van de BBC Radio 4 Langegolf frequentie voor het nationaal uitzenden van noodinformatie in geval van een nucleaire aanval of andere ramp is geformaliseerd in de NAWS overeenkomst tussen de BBC en het Engelse kabinet. Echter, als gevolg van de beperkingen van dit systeem hedentendage, van het afnemende aantal Langegolf ontvangers in huishoudens tot de vertraging die optreedt als gevolg van de noodzaak om de zenders op te starten na een aanval, heeft het kabinet de NAWS overeenkomst met de BBC opgezegd.

Doordat de overgang naar digitale radio betekent dat AM-zenders, die historisch van groot belang waren voor de overheid, zullen sluiten, betekent dit dat de waarde van een AM platform minder relevant wordt als universeel communicatie instrument.

Exit AM dus in de UK. Wie er überhaupt nog een radio aanzet in geval van nood is de vraag. De huidige generatie grijpt onmiddellijk naar de mobiele telefoon om via Twitter, Facebook en andere sociale media uit te vinden wat er aan de hand is, om er vervolgens achter te komen dat dat allemaal niet meer werkt. En de werking van een gewone radio is de meesten volkomen onbekend, als ze er al een hebben…