Russische geheime dienst bestelt typemachines

Tikdoos

TikdoosDe Russische geheime dienst FSO heeft nieuwe typemachines besteld. Dat leidt tot de nodige speculaties. Zo meldde de Russische krant Izvestia op basis van een anonieme bron binnen de FSO dat de veiligheidsdiensten weer meer met papier werken, omdat informatie dan minder snel uitlekt.

 

 

De bekendmaking van massa's geheime documenten via WikiLeaks, de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden en berichten over het afluisteren van de Russische premier Dmitri Medvedev zouden tot het besluit hebben geleid. Papier valt immers niet te hacken.

Een andere anonieme bron binnen de FSO, die onder meer belast is met de beveiliging van de president, deed het verhaal vrijdag af als niets nieuws onder de zon. „Iedereen gebruikt typemachines; het ministerie van Defensie, het ministerie van Noodgevallen, alle geheime diensten”, zei hij tegen nieuwszender Russia Today.

De Russen komen wel vaker in het nieuws met bijzondere acties: zo vlogen de Russische MIGs in de tijd van de koude oorlog rond met buizen in plaats van de toen al lang gangbare transistoren. Volgens de Amerikanen omdat ze zwaar achter liepen in technische kennis, maar volgens meer ingewijden omdat buizen bestand waren tegen de EMP (ElectroMagnetic Pulse) die vrijkomt bij een nucleaire explosie; iets wat elke halfgeleider onmiddellijk vernietigd. En wat te denken van een in 2010 opgerold Russisch spionagenetwerk waarin voor de uitwisseling van geheime informatie gebruik gemaakt werd van gecodeerde morseberichten? Geen hond die nog aandacht besteedt aan morse. Iedereen communiceert immers via satellieten en/of internet. Nee, die Russen zijn zo gek nog niet…