Alle landelijke radioprogramma’s digitaal

ouderadio's

ouderadio'sAlle landelijke publieke en commerciële omroepen bieden vanaf 1 september hun radioprogramma's ook digitaal aan. Het zogeheten DAB+ is minder storingsgevoelig dan de huidige analoge variant, waardoor luisteraars een betere geluidskwaliteit hebben.

 

 

De omroepen voldoen hiermee aan de verplichting die het ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom hebben gesteld bij het afgeven van de uitzendvergunningen, liet het agentschap vrijdag weten. Behalve een betere kwaliteit, biedt digitale radio ook een breder aanbod. Naast het eigen programma mogen omroepen namelijk een tweede kanaal gebruiken voor een nieuw programma.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zendt al langer digitaal uit in de Randstad en Noord-Brabant via de inmiddels verouderde voorloper van DAB+. Ze schakelt nu over naar de nieuwe techniek, waarop het bereik in de rest van Nederland snel moet volgen. De commerciële omroepen moeten vanaf 1 september een digitaal bereik hebben van 40 procent en het lijkt erop dat ze dit ruimschoots halen, stelt het agentschap. Daardoor zijn Sky Radio, Radio Veronica, 538, Slam FM, 100%NL, Q-music, BNR en Sublime FM in vrijwel heel Nederland te beluisteren op kanaal 11C van de digitale radio.

Dus geniet van die kristalontvanger zolang het nog kan, want de digitalisering begint aan een opmars…