Bliksem laadt mobiele telefoon op

bliksem

bliksemOnderzoekers van de University of Southampton hebben samen met Nokia een 'proof of concept' experiment uitgevoerd om aan te tonen dat het mogelijk is de bliksem te gebruiken als energievoorziening voor elektronische apparatuur.

 

 

Bij dit experiment bleek het mogelijk om een Nokia smartphone met de energie uit een nagebootste bliksem op te laden. Met dit onderzoek willen de wetenschappers een stap in de richting zetten van het betrouwbaar gebruik door consumenten van een van de krachtigste energiebronnen van de natuur.

In het hoogspanningslaboratorium van de universiteit werd de bliksem nagebootst door de netspanning op te transformeren naar een spanning van 200.000 volt waarmee ontladingen van 30 cm lang werden gecreëerd. De energie van deze ontladingen werd draadloos opgevangen en weer omlaag getransformeerd naar een voor het laden van de smartphone  geschikte spanning. De Nokia Lumia 925 bleek met de onregelmatige ontladingsenergie inderdaad te kunnen worden opgeladen.

Leuk dat het kan, maar in de praktijk is het alleen handig als het ook regelmatig een keertje onweert, en dan ook liefst in de buurt. Aangezien een beetje smartphone eens in de twee dagen toch wel aan het infuus moet, en het in Zoetermeer hooguit twee keer per jaar een beetje dichtbij onweert, is het leuk dat het kan, maar praktisch zijn de implementatiekosten hoger dan de opbrengst…