G.FAST nieuwe bedreiging voor amateurbanden

PLC

PLCNa het bestuderen van een aantal verhalen over de nieuwe G.fast 'Standaard', heeft interference.org.uk documenten van het ITU-TIES systeem ingezien waaruit volgens hen blijkt dat de voorgestelde bemonsteringsfrequentie voor G.fast boven de 420 MHz uitkomt.

 

 

Maar nog veel belangrijker is dat uit de documenten blijkt dat er totaal geen filtering opgenomen is voor de amateurfrequenties.
Op dit moment is alleen voorzien in een notch voor de FM omroepband terwijl er nog gesproken wordt over DAB.

Waar het aantal klachten over xDSL storingen aan amateurs een hoogtepunt bereikt, is het vooruitzicht op een nieuwe "verbeterde" breedband dienst over bestaande koperverbindingen waarbij de rechten van amteurs totaal genegeerd worden, verre van goed nieuws.

Het is te hopen dat degenen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van deze standaard nog eens goed kijkt naar de EMC implicaties van deze standaard. Met een beetje geluk zit er iemand met affiniteit voor amateurradio bij deze ontwikkelaars…

G.fast werkt op 106 MHz of zelfs op 212 MHz Meer informatie over deze standaard vind je hier en hier .