KickSat verbrand zonder de sprites uit te zetten

Satellietgeval

SatellietgevalKickSat projectmanager Zac Manchester, KD2BHC, laat weten dat de KickSat Cubesat in de atmosfeer is verbrand zonder dat hij de lading "Sprite" satellietjes uit heeft kunnen zetten.

 

 

Zoals we eerder al meldden is de klok gereset en daardoor liep hij nogal wat achter, waardoor hij de lading niet wilde lossen.

“Helaas zijn we er niet in geslaagd om de Sprites op tijd uit te zetten in de ruimte,” zei Manchester, afstudeerder in Ruimtevaarttechniek aan de Universiteit van Cornell. “Hoewel we absoluut teleurgesteld zijn in de gang van zaken, denk ik dat er nog genoeg is waar te trots op kunnen zijn.”

Manchester zei dat meer dan 300 mensen van over de hele wereld hebben meegewerkt om KickSat te realiseren. “We hebben een ruimteschip gebouwd, getest en gelanceerd,” zei hij. “Honderden mensen hebben hun gegraveerde naam rondvliegen in de ruimte, meer dan een dozijn radio amateurs zijn er in geslaagd om signalen van het baken van KickSat te ontvangen, vrijwilligers hebben telemetrie data ontvangen en verwerkt en hebben de baan en de terugkeer in de atmosfeer voorspeld. Deze betrokkenheid is nou precies waar het KickSat project om gaat, en ik ben blij dat we allemaal in deze ervaring hebben mogen delen.”

Manchester zegt dat hij van plan is om met de geleerde lessen een nog betere KickSat-2 te bouwen. “Dit is nog maar het begin!” zegt hij.

Doordat de klok gereset was, werd de lading niet overboord gezet. Die Sprites, computerbordjes met de afmeting van een kleine cracker, zouden de kleinste satellieten ooit geweest zijn die om de aarde gedraaid hebben. De controllers op aarde waren niet in staat om de Sprites met de hand uit te zetten, omdat de uplink radio die gebruikt wordt voor het overboord zetten van de lading alleen aan wil gaan als de accu's aan boord van de KickSat tenminste 8V aan spanning hebben. En dat niveau werd niet meer bereikt voordat de satelliet uit zijn baan viel.

De satelliet werd op 18 april met succes gelanceerd, en het ground control team in Cornell plus diverse radio amateurs van over de hele wereld hebben verbinding gemaakt met de satelliet. KickSat is meegegaan met de derde SpaceX ISS bevoorradingsvlucht, en de Sprite satellieten hadden begin mei overboord gezet moeten worden.