Geen toestemming voor Amerikaanse amateurs op PMR

Chinees lulijzer

Chinees LulijzerInteressante uitspraak van het Amerikaanse AT, het FCC, naar aanleiding van een verzoek van Amerikaanse amateurs om hun zendapparatuur ook te mogen gebruiken op de Amerikaanse PMR band, daar bekend als GMRS (General Mobile Radio Service, die gebruik maakt van 462/467MHz)

 

Zenders die voor GMRS bedoeld zij moeten een FCC certificering (typekeuring) hebben voordat ze verkocht mogen worden, waar dat voor amateur radiozenders niet vereist is.

In een brief van 20 juni wijst het FCC er op dat GMRS zenders die tevens op amateurradio frequenties kunnen zenden, niet gecertificeerd worden. De FCC zegt dat deze regel ingesteld is "om te voorkomen dat er GMRS apparaten op de markt komen die ook op frequenties kunnen zenden waarvoor de GMRS gebruiker niet geautoriseerd is."

Radioamateurs brachten daar tegenin dat amateurs die gerechtigd zijn om zenders te ontwerpen, bouwen en bedienen voor de 420-450MHz band (de Amerikaanse 70cm band is een beetje groter dan hier – red.) zonder certificering, dat ook zouden moeten kunnen voor de 462/467 MHz GMRS kanalen.

"We hebben vastgesteld dat het voorgestelde verzoek het verbod op GMRS apparatuur met faciliteiten voor amateurradio frequenties zou ondermijnen," zegt het FCC. "Een uitzondering op de regel zou een mogelijkheid creëren voor zelfgebouwde, niet-standaard zenders in de GMRS band, met geen praktische mogelijkheden voor het FCC om dit soort apparaten te monitoren en/of vast te stellen dat ze aan de eisen voor die band voldoen." (en dan moet je vast denken aan vermogens – red.)

Dan letterlijk de HAM vraag: hoe zit dat in Nederland? Daar mogen we vast ook niet met out-of-band Baofengs op de PMR kanalen komen…