Radio amateurs ontvangen maansonde

Maan

Maan.Op 23 oktober om 1759 UTC is met een Chinese Long March 3C/G2 raket het Manfred Memorial Moon Mission (4M) lunar flyby experiment de ruimte in geschoten, op weg naar een rondje om de maan en terug in 9 dagen. Radio amateurs in Oceanië en Europa hebben melding gemaakt van de ontvangst van het JT65B signaal van de amateurradio aan boord.

 

Als alles goed gaat, vliegt 4M op 28 oktober om de maan heen, waarbij de amateurzender gedurende de hele reis in de lucht blijft. Tijdens het rondje om de maan is de afstand ongeveer 397.000 km van de aarde, en tussen de 11.900 en 23.200 km van de maan. De 4M Amateur Radio payload zendt een WSJT JT65B baken signaal en telemetrie uit op 145.980 MHz. Roland Zurmely, PY4ZBZ, in Brazilië, was de eerste die het telemetrie signaal van het JT65B baken ontving om 1918 UTC.

“Een aantal Australische radio amateurs hebben eveneens de signalen van 4M ontvangen,” meldt AMSAT-UK. “Onder hen waren Rob Whitmore, VK3MQ, uit Mount Dandenong, Victoria (QF22qe), die meldt dat de grootste sterkte –13 op de JT65B schaal was maar ook wel helemaal in de ruis verdween waarbij decoderen niet meer ging.”

Joe Taylor, K1JT, ontwikkelde JT65B als speciale versie van zijn gratis WSJT software speciaal voor deze missie. De 14 kg zware batterij gevoede 4M-LXS payload werd ontwikkeld bij LUXspace in Luxemburg. De 4M zender levert 1.5 W in een simpele kwart golf monopool antenne.

In Nederland ontving Berend Udema, PA3ARK, het 4M experiment met een signaalsterkte van –8 dB. Hij gebruikte een TS-2000 en een 6 elements Yagi. “Tot nu toe bevatten de gedecodeerde gegevens de roepnaam, telemetrie, en een verhaal van Manfred Fuchs,” heeft hij AMSAT-UK laten weten. LUXspace stimuleert amateurs om de signalen te ontvangen en rapporeren. LUXspace heeft een 4M payload blog. AMSAT-UK publiceerde al eerder de Kepler sets voor de sonde.

“Sterke –15 db signalen in Buenos Aires,” meldt Adrian Gabriel Sinclair, LU1CGB op het LUXspace blog. “Warehouse client werkt fantastisch, gefeliciteerd met de succesvolle lancering!”

De lancering van 23 oktober vertegenwoordigt de derde fase van het maan onderzoeksprogramma, de Chang’e-5-T1 missie, gericht op het testen van technologieën die een toekomstige missie voor het verkrijgen van maanmonsters mogelijk moet maken. Als de 4M missie lukt, is het de eerste succesvolle terugkeer van een Chinees ruimtevaartuig in de aardse atmosfeer ooit. Het is de bedoeling dat een zachte landing gemaakt wordt in autonoom Mongolië in het noorden van China.