Amateursatellieten verloren gegaan

Boem!

Boem!Onder de meer dan twee dozijn satellieten die verloren zijn gegaan nadat de onbemande Orbital Space Sciences (OSC) Antares 130 raket spectaculair explodeerde kort na de lancering op dinsdag 28 oktober om 2222 UTC (2322 onze tijd)  waren de GOMX-2 en RACE CubeSat amateur satellieten.

 

Beide satelliet packages hadden payloads aan boord die op amateur radio frequenties werken. De Antares is een nieuwe middenklasse draagraket die ontwikkeld is door OSC. De raket explodeerde ongeveer 6 seconden na de lancering, waarbij een grote steekvlam richting de grond ontstond, die op NASA's lanceerplatform een flinke fik veroorzaakte.

“Er is een probleempje ontstaan op pad 0A,” zei de leider van de lancering tijdens een live uitzending op NASA TV. “Er is geen aanwijzing dat personeel in gevaar is, ofschoon we behoorlijke schade aan de lanceerinrichting en de raket hebben.”

De 2U GMX-2 CubeSat was bedoeld om een de-orbit systeem te testen dat ontworpen is door de universiteit van Aalborg in Denemarken. Karl Klaus Laursen, OZ2KK, is de “verantwoordelijke operator” volgens frequentie coördinatie documenten van de International Amateur Radio Union. De Amateur Radio payload zou gebruik gaan maken van een 9.6 k MSK data downlink op 437.250 MHz. Daarnaast was er een optisch communicatie experiment aan boord van de Nationale Universiteit van Singapore. Tevens hoopte men een nieuwe high-speed UHF transceiver te testen voor vluchtwaardigheid naast een SDR ontvanger die gebouwd was door een team van de Universiteit van Aalborg.

Het Radiometer Atmospheric Cubesat Experiment (RACE) CubeSat project was een gezamelijke inspanning van het Texas Spacecraft Laboratory (TSL) van de Universiteit van Texas-Austin en NASA’s Jet Propulsion Laboratorium (JPL). Het bevatte een183 GHz radiometer en een nieuw wetenschappelijk instrument ontwikkeld door JPL. Het primaire doel van de RACE missie was het verzamelen van metingen van waterdamp in de atmosfeer. De Cubesat was uitgerust om GMSK met 38.4k en CW telemetrie uit te zenden op een downlink frequentie van 437.525MHz, zoals gecoördineerd met de IARU.

De Antares 130 draagraket ws bedoeld als bevoorrading van het International Space Station en had meer dan 2000kg goederen aan boord. GOMX-2 en de andere satellieten aan boord van de raket zouden in hun baan gebracht worden vanuit het International Space Station.

De Antares 130 had ook de Flock-1d array bestaande 26 satellieten aan boord, naast de Arkyd-3, Cygnus CRS-3, en de RACE CubeSat.